A magyarországi állattenyésztés túljutott a mélyponton; a következő években a támogatások jelentős emelkedésére, ennél fogva az ágazatba érkező beruházások valamint a hiteligények bővülésére lehet számítani - a takarékszövetkezetek pedig tudatosan készülnek erre - derül ki a Takarékbank közleményéből.

"A takarékszövetkezeti integráció hagyományos stratégiai partnere a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. Az állattartók a magyar állattenyésztés fejlesztése, helyzetének javítása érdekében a mostani pénzügyi-kifizetési ciklusban is számíthatnak a takarékszövetkezetekre" - fogalmazott Szabó Levente, a TakarékBank vezérigazgatója.

A korábban a növénytermesztést preferáló mezőgazdasági támogatási rendszer tavaly júliusban bejelentett átalakítása határozottan kedvez az állattenyésztőknek: mind a vidékfejlesztési, mind a közvetlen támogatások kiemelten kezelik az állattenyésztést - fejtette ki Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető agrárszakértője a megállapodás aláírása kapcsán.

A Takarékbank Agrár Központjának előrejelzése szerint a mezőgazdasági kibocsátás szerkezete a stratégiailag kiemelt szektorok - állatok és állati termékek, kertészeti termékek irányában változik. Az állattenyésztés aránya a mezőgazdaság termelési értékében az évtized végére a jelenlegi 35 százalékról 37-38 százalékra nőhet, amiben a kiemelt stratégiai státusznak, a támogatásoknak, a piacok további fehéredésének, valamint a hazai és nemzetközi kereslet bővülésének lesz a legfontosabb szerepe.