BUX
38806

EIB-hitelt kap Magyarország

Anton Rop, az Európai Beruházási Bank (EIB) Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke két hitelmegállapodást írt alá 235 millió euró értékben a Magyar Állam nevében eljáró Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel hétfőn Budapesten - közölte a tárca.

NAPI, 2010. november 29. hétfő, 20:02

Az NGM szerint a most létrejött megállapodások egyike 150 millió euró összegben a regionális operatív programok keretében az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházásokhoz előírt hazai önrész fedezetére szolgál.

További 85 millió euróból a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem meglévő épületeinek, kutatási eszközeinek felújítását és modernizációját, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységgel összefüggő bérjellegű kiadásaik finanszírozását biztosítják a 2010-2013 közötti időszakban. Az EIB ezt a hitelkeretet 2010. október 15-én hagyta jóvá az ország számára a Budapesti Egyetemek projekt megvalósítása érdekében.

Magyarország számára az EIB a 1990-es évek óta eltelt időszakban közel 12,6 milliárd euró összegben biztosított forrást több mint 120 fejlesztés finanszírozásához. Az EIB támogatásával megvalósított hazai beruházások elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, továbbá az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását szolgálják.