Hozzátette: a GDP a tavalyi 6,5 százalékos zuhanást követően az idén stagnálás közeli állapotban lehet, 2011-ben 2 százalék körüli, 2013-ra pedig már 3,3 százalékos növekedést mutathat.

A reáljövedelmek 2010-ben még 1 százalékkal csökkenhetnek a tavalyi 6 százalékos mínusz után, 2013-ra 2 százalékos növekedés várható. Az államháztartás GDP-arányos hiánya az EIU szerint 4,5 százalék lehet az idén - szemben a 3,8 százalékos kormányzati prognózissal -, ami 2013-ra 3 százalékra mérséklődhet.

Az előrejelzés 250-260 forint közötti euróárfolyammal és 172 forintra csökkenő dollárkurzussal számol.

Régiós szinten Várnai szerint átlagosan 2 százalékos gazdasági növekedés várható idén a múlt évi, 5,9 százalékos visszaesés után, ám a recessziótól leginkább sújtott államok - Magyarország, Fehéroroszország és a balkáni országok - esetében nem valószínű bővülés. A pénzügyi megszorítások valószínűleg megakadályozzák a gazdaság növekedését, ráadásul a külföldi befektetések nagysága térségünkben az idén a 2008-as szint csupán egyharmadára várható. Utóbbi oka, hogy a nyugat-európai kormányok elkötelezettek a munkanélküliség kezelése iránt, így kisebb a cégeken a nyomás, hogy olcsóbb bérű országokba települjenek. Ami a háztartások fogyasztását illeti, a magas munkanélküliségi ráta miatt nyomás alatt marad, de amiatt is romolhat a helyzet, hogy a lakosság mára már felélhette tartalékait.

A külföldi tőkebefektetésekért folyó versenyben Magyarország ugyanakkor vonzóbb lehet, mint a régió többi állama - hívta fel a figyelmet Várnai. Ennek oka, hogy hazánk erősebb piacgazdasági tapasztalatokkal bír, fejlett az ellátási lánc, a bankrendszer, az irodaház-infrastruktúra, az úthálózat, a távközlés és az internet. A szakmunkásképzés terén ugyan van lemaradás, ám az emberi erőforrás minősége továbbra is jó.

Negatívumot jelent ugyanakkor az adórendszer folyamatos változtatása, a nagy ellátórendszerek reformjának elmaradása, illetve az, hogy túl nagy a törvények végrehajtásából a vállalatokra nehezedő adminisztrációs teher.

Az ügyvezető hozzátette: a személygépkocsi-piacon az idénre várt stagnálás után legkorábban 2011-ben várható javulás. A technológiai szektorban a digitális közmű állami és EU-forrásból történő kiépítése adhat okot a reményre a piaci szereplőknek, a mobilszolgáltatóknak pedig a televíziós digitális átállás nyomán felszabaduló frekvenciák adhatnak lendületet - mindez termelékenység- és GDP-növelő hatású.