Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden 23 óra 59 perckor nyújtotta be azt a törvénymódosítást, amely több helyen is átírná a választási törvényt - adta hírül a 24.hu és a 444. A legfontosabb módosításnak az tűnik, amelyben jóval nehezebbé teszik a pártoknak a listaállítást. A szövegben ez szerepel:

(1) Pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Korábban csak 27 egyéni választókerületben kellett jelölteket indítani a pártlistához. Ez több dolgot is jelent: a pártlistát állító pártok jóval több állami támogatáshoz jutnak, mint azok, akik nem állítanak listát

Emellett a javaslat olyan helyzetet teremthet, hogy ha az ellenzéki pártok nem akarnak egymás jelöltjeire jelöltet indítani, rákényszerülnek a közös listaállításra. Ez azzal jár például, hogy a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék. Összességében jóval nehezebb lesz külön listát állítani az ellenzéki pártoknak, ha támogatáshoz is szeretnének jutni, de közben egyetlen körzetben csak egyetlen jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben elindítani.

Az indoklás szerint a szigorításra azért van szükség, hogy a valós támogatottság nélküli törpepártok ne állíthassanak országos listát a támogatásokért.