Éjszakai zajcsökkentés: együttműködést kötött Palkovics és Tarlós

Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a főpolgármesteri hivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérrel összefüggő éjszakai zajcsökkentésről - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 22. péntek, 13:13
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A főpolgármesteri hivatal pénteken juttatta el az MTI-hez a megállapodás szövegét. E szerint "Palkovics László miniszter és Tarlós István főpolgármester egyetért abban, hogy intézkedéseik célja az éjszakai zajártalmak csökkentése és az életminőség javítása a repülés által érintettek körében" - írja az MTI.

A tárca és a hivatal támogatja a légi közlekedési zajterhelésre vonatkozó szabályok szigorítását, hogy a mélyalvási időszakban a repülések megszüntethetők legyenek Budapest felett, valamint a hátszeles leszállásokra vonatkozó 5 csomós korlátozás felülvizsgálatát. Szintén egyetértenek abban, hogy szükséges a repülési engedély megsértőire kivethető szankcionálás lehetőségének felülvizsgálata, valamint a repülőtér üzemeltetőjétől független, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) általi zajszintmérés.

Abban is egyetértettek, hogy a témában felvetődő kérdéseket egy légi közlekedési munkacsoporton belül kell megvitatni, a KTI koordinálásával pedig felvilágosító, tájékoztató tevékenységre van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK