Ekkor lehet vége az ingyenes parkolásnak

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 26. kedd, 17:59
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Orbán Balázs közölte: a kabinet a hétfői kormányülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyet ha a képviselők támogatnak, megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és véget ér a különleges jogrendi időszak.

Tájékoztatása szerint a két törvényjavaslat közül az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezését és a veszélyhelyzet megszüntetését, a másik pedig az azzal összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza. Terveik szerint erről az Országgyűlés két héten belül hozhat döntést, így a veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot június közepén megszűnhet - mutatott rá az államtitkár.

Eddig tarthat az ingyenes parkolás

A tervezett átmeneti szabályokkal kapcsolatban elmondta: az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést,

az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart. Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje

- tette hozzá.

A hiteltörlesztési moratórium december 31-éig hatályban marad, a kórházparancsnoki rendszert megtartják. Az állami foglalkoztatottak - rendőrök, katonák és kormánytisztviselők - külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik, az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése megmarad - sorolta.

Egészségügyi válsághelyzet

Az egészségügyi válsághelyzet intézménye "az egészségügyi készenlét fokozása érdekében megerősödik", a jövőben ez a jogintézmény biztosítja majd a járvány esetleges második hullámára való felkészüléshez szükséges jogi hátteret - mondta Orbán Balázs. Az államtitkár szerint azt remélik, hogy úgy tudunk a járvány esetleges további szakaszaiban védekezni, hogy nem lesz szükség újabb különleges jogrendi állapot kihirdetésére. Ehhez azonban szükséges, hogy az átmeneti szabályokat a képviselők támogassák.

A politikus hangsúlyozta, a kormány helyesen járt el, amikor március 11-én elrendelte a veszélyhelyzetet, Magyarország gyorsan lépett és eredményesen zárta a járvány elleni védekezés első szakaszát mind az emberi életek és egészség, mind pedig a gazdaság megóvásának szempontjából. A járvány elleni védekezés azonban nem szűnt meg - szögezte le Orbán Balázs, majd azt is hozzátette, hogy a további védekezéshez szükséges szabályokat a különleges jogrendi felhatalmazás nélkül is meg tudják hozni.

Kellett a különleges felhatalmazás

Úgy vélte, a védekezés első szakasza a különleges jogrendi állapot nélkül "bizonyosan nem lehetett volna ennyire eredményes". Megfogalmazása szerint nem volt igaza azoknak, akik azt állították, hogy a kormány a hatalmával szeretne visszaélni. Azoknak volt igazuk, akik szerint a járvány elleni küzdelemhez határozott, gyors döntéshozatalra volt szükség - tette hozzá, egyúttal bocsánatkérésre szólította fel a Magyarországról szóló "álhírek íróit és terjesztőit", "a magyar ellenzéket, nemzetközi sajtóorgánumokat és liberális politikai szerelőket".

A járványhelyzet esetleges súlyosbodását firtató újságírói felvetésre az államtitkár kifejtette: ha a parlament támogatja a törvényjavaslatot, akkor az egészségügyi válsághelyzet intézményének segítségével meg tudják hozni az eredményes védekezéshez szükséges további szabályokat.

Szintén kérdésre válaszolva a politikus kijelentette: a törvényjavaslat elfogadása esetén a kórházparancsnoki rendszer határidő nélkül fennmarad a mostani szabályok szerint.

A rémhírterjesztésre vonatkozó kérdésre Orbán Balázs úgy reagált: azt csak a különleges jogrend esetén lehet alkalmazni, így ha a különleges jogrend megszűnik, a tényállás ugyan megmarad, de annak alapján eljárást nem lehet indítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.05.27 15:44

@Indriq:
"a cigányvajda azonnal végigtolatta a rendkívüli felhatalmazást"

Te marha!
:D
Mi az, hogy azonnal?

https://hvg.hu/itthon/20200330_A_Fideszketharmad_elfogadta_a_felhatalmazasi_torvenyt

"A felhatalmazási törvényként is emlegetett jogszabályt a múlt héten nem sikerült elfogadnia az Országgyűlésnek, mert nem szavazta meg az ellenzék"

Hazudni, lopni csúnya dolog...

Mindezt úgy, hogy előtte már volt egy csomó korlátozás és a törvény már csak formalitás volt.
Most viszont a felhatalmazás végével egy jó pár ideiglenes rendelkezés is véget ér...
Ti libsik mindig azt szoktátok vartyogni, hogy "kiszámíthatóságot" akartok. Mindent be kell jelenteni jó előre és hagyni kell időt az átállásra, aztán ha ezt az időt megkapjátok azzal jöttök, hogy: "a visszaadáshoz 3 hét kell....".

Tudom én mi a ti bajotok, az, hogy nem a ti fajtátok van kormányon...
No, majd 22-ben megint próbálkozhattok!
:D
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Indriq, 2020.05.27 14:38

@Fricibacsi3: azért érdekes, a cigányvajda azonnal végigtolatta a rendkívüli felhatalmazást, a visszaadáshoz 3 hét kell.... azonkívül azt mondta, hogy május végén kész visszaadni, mégis csak júniud közepén fogja megtenni( ha megteszi...)
Hazudik amikor levegőt vesz.... ahogy te is :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.05.27 09:24

@MLB2019: elnézve ezt a hozzászólásod, akkor te is közéjük tartozol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2020.05.27 08:30

Az itt öklendező tanulatlan tetves liberálfasiszta horda most az ellen fröcsög, hogy nem kell fizetni a parkolásért. :DDDD
Ez kész.. :DD Ha fizetni kell, akkor az a baj, ha nem kell akkor az a baj. :DD
..de ezek annyira primitív tahók, észre sem veszik mennyire nevetségesek/szánalmasak. Csak fos bugyog ki a vicsorgó rothadt fogaik közül..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.05.27 08:14

@Fricibacsi3:
Remélem néhány fideszes, az ilyen vén nácik mint kegyed, el lesz fenekelve.
Orbán nem isten, mint földi lényt szembe köpjük ha eljön a z ideje. Nyilvános helyen lehet fényképével bármi csinálni kinek mihez lesz kedve.
akkor pofázz vén náci!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html