Ekkora benzinárcsökkenés vár az autósokra a héten

Ezen a héten is több forinttal csökkenhet a benzin és a gázolaj hazai kiskereskedelmi ára.
Napi.hu, 2015. augusztus 24. hétfő, 08:12
Fotó: MTI/EPA

A benzin esetében 4-6 forintos csökkenést indokolnak a nemzetközi piaci folyamatok és a forint árfolyamváltozása, a dízelnél pedig 3-4 forint körüli árcsökkentés feltételezhető - áll a GKI Energiakutató heti prognózisában. Ha bejön a jóslat, a 95-ös benzin literenkénti átlagára A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 352-355 forintra, a gázolajé 345-347 forintra mérséklődhet.

A Reuters adatközlése alapján az augusztus 17- augusztus 21 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4,6 százalékkal csökkent, a gázolajé 3,9 százalékkal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,6 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

Mélyben az olajár

A Brent spot kőolaj ára a héten 44-48 dollár között változott, heti átlagban közel két dollárral, mintegy 3,8 százalékkal mérséklődött az olajár. Az árak a héten lassan mérséklődtek, majd pénteken nagyobbat estek. Ezzel az olajár lejjebb került, mint az idei januári mélypont. A csökkenés egyértelműen a túlkínálat hatására jelentkezett, illetve egyre komolyabbak az aggodalmak a kínai gazdaság teljesítményével kapcsolatban. A kínai valuta leértékelése sem kedvező a kínai olajkereslet szempontjából. Az elemzők folyton hangsúlyozzák, hogy az amerikai nyári vezetési szezon keresletnövelő hatása lassan elmúlik, de másrészt a heti mérések szerint továbbra is 6 százalék feletti az éves üzemanyag-igénynövekedés. A pénzügyi befektetők a múlt héten ismét jelentős mértékben csökkentették a hosszabb lejáratokra vonatkozó eladási opciójukat, azonban továbbra is a határidős árak lassú emelkedést tartalmaznak. Az amerikai kőolajfúrások száma a múlt héten kettővel emelkedett, azaz a mérséklődő árak és bővülő kínálat mellett a palaolaj-termelők további kínálati bővítés mellett döntöttek. AZ OPEC vezetői továbbra is a kitermelés bővítése mellett állnak, egyelőre nem látszik, hogy változna Szaúd-Arábia álláspontja az OPEC politikájára vonatkozóan.

Többet tankolhatunk
Az elmúlt egy év során a benzin ára 13 a gázolaj ára 17 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 15 százalékkal több benzint és 23 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2,1 dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár továbbra is a határidős ár alatt változik. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten alig változott.

Hiába erős az üzemanyagkereslet

Az űzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet, augusztusra már 2,5 millió tonna üzemanyagot jegyeztek elő szállításra Európából az amerikai partok felé. Az európai dízel kínálata tovább erősödött, több mint 5 millió tonna dízel érkezhet Európába Oroszországból, az Egyesült Államokból és Közel-Keletről. A dízel határidős struktúrája kedvez a tárolásnak, mivel a határidős árak növekedést jeleznek. Az északnyugat-európai piacon jelentősebb volt az árcsökkenés ezen a héten, mint a mediterrán piacon, de a két régió árai között továbbra is 40-50 dollár közötti különbség van.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon az augusztus 17-21 közötti időszakban 4,6 százalékkal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 5,0-5,7 százalékos volt az árcsökkenés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,9 százalékkal csökkent, az észak-európai piacokon 3,9-4,2 százalékos volt az árcsökkenés. A heti folyamatok azt jelzik, hogy az európai benzin-export lehetősége még nem zárult le, illetve a földközi-tengeri térség piacára egyre több üzemanyag érkezik, így fokozatosan csökkennek az árak. Ezen a héten mindkét üzemanyag jól követte az olajárak esését. Az európai raktárakban magas szinten van a tárolt üzemanyag mennyisége, az egy évvel ezelőtti szinteket kb. 20 százalékkal haladják meg. A déli és az északi területek közötti árkülönbséget továbbra is az magyarázza, hogy a Rajna vízszintje igen alacsony, ezért az üzemanyagszállító hajók csak félig töltve közlekedhetnek, amely a költségeket növeli és az ellátást lassítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.08.24 13:29

Most azt a két forintot reklámozzuk???Mert lehetne több is,de közben a forint is esik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzer, 2015.08.24 11:38

" több mint 5 millió tonna dízel érkezhet Európába Oroszországból, az Egyesült Államokból és Közel-Keletről. "

Úgy tudom, az USA nem engedi az exportot. Vagy ez csak a nyers olajra vonatkozik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html