BUX
38714

Ekkora béremelésre számíthat, aki német cégnél dolgozik

Átlagosan 6,6 százalékkal emelték az alapbéreket 2010-ben azok a vállalatok, amelyek részt vettek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara hagyományos bérezési felmérésében - derült ki a szervezet közleményéből.

NAPI, 2010. december 10. péntek, 08:16

Jövőre az alapbérek mintegy 4,3 százalékos emelését tervezik. A felmérés szerint a vállalatok 47 százaléka értékeli "jónak" a szakképzett munkavállalók jelenlegi kínálatát: ez mintegy 30 százalékos javulás az előző évi értékhez képest, és főként a magas munkanélküliséggel magyarázható. Jövőre a cégek 65 százaléka számít emelkedő, 35 százaléka pedig változatlan szakképzett munkaerő iránti igényekre.

A szakirányú végzettséggel rendelkező munkatársak átlagos teljes javadalmazása 4,4 millió forint. A munkások teljes éves keresete átlagosan 2,4 millió forint, bár jelentős különbség mutatkozik a 2,6 millió forintot kereső szakmunkások és az 1,7 millió forintot kereső betanított munkások között. Az ügyvezetők és a vezető beosztású dolgozók egy nagyvállalatnál gyakran 60-70 százalékkal keresnek többet, mint kisebb cégeknél dolgozó kollégáik.