Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és az emberi erőforrás tárca soha nem látott összeget, 60 milliárdot kapott a költségvetésből a kórházi adósság kifizetésére. Ha az oktató vagy egyházi kórházaknál hiány lenne, azt a kormány kipótolja - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az egészségügyben dolgozók béremelését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az szja 16-ról 15 százalékra csökkentése mindenkinek béremelést jelent.

A konszolidációról tárgyalni kell az intézményekkel és a beszállítókkal - mondta Lázár. Ugyanakkor megjegyezte, jogos elvárás, hogy olyan mértékben alakuljanak át a gazdálkodási rendszerek, amelyek nem termelik újra az adósságokat. De nem a betegeken kell spórolni, hanem a korrupciót és a gyógyszerbeszállítók kartelljeit kell visszafogni.

A kórház-konszolidáció határideje azonnali, minden kórháznak működőképesnek kell lennie - válaszolta újságrói kérdésre Lázár János. Megerősítette, a 60 milliárd forint szerintük az ügyek kezelésére elegendő, tavaly ennek a fele sem állt rendelkezésre, és a következő évben is fognak erre a célra fordítani, mindaddig, amíg nem látják, hogy az adósság miből jön össze.

Lázár kiemelte, meg kell vizsgálni, hogy a kórházak működtetésének hatékony feltételei rendelkezésre állnak-e. Ez kényes kérdés, mert az állami tulajdonba került kórházak gazdasági önállósága részben vagy egészben megmaradt. Mindenesetre a központosított gyógyszer-, áram-, és gázbeszerzés segítség lehet - fogalmazott.