Ekkora lehet az infláció az MNB szerint

Decemberre 2 százalékra mérséklődhet az infláció, a 3 százalékos inflációs cél 2019 közepére érhető el - mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője pénteken az M1-en.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 10. péntek, 12:54
Fotó: Napi.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön jelentette, hogy októberben 2,2 százalék volt az éves infláció a szeptemberi 2,5 százalék után.

Várhegyi Judit az infláció októberben is folytatódó csökkenését az iparcikkek és az üzemanyagok árának mérséklődésével magyarázta, hozzátéve, hogy az utóbbi termékkör árát az előző év bázishatása is befolyásolta. A tej és a tejtermékek fogyasztói árai jelentősen nőttek, de a korábbi hónapokhoz képest kisebb mértében - tette hozzá. A dohány jövedéki adójának júliusi emeléséről szólva kifejtette, hogy az intézkedés hatása elhúzódó, akár hónapokon át is tarthat, így októberben is kimutatható volt a fogyasztói árakban.

A piaci szolgáltatások árai visszafogottan módosultak, a munkaintenzívebb ágazatok drágulása nem tekinthető általánosnak. A jegybank főosztályvezetője kiemelte azt is, hogy a munkaköltségek szintje - többek között a szociális hozzájárulási adó mérséklése miatt - a béremeléseknél jóval kisebb mértékben emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK