Ekkora minimálbért javasolnak a szakszervezetek

A szakszervezetek egységesen 103 500 forintos minimálbérre és 120 000 forintos garantált bérminimumra tettek javaslatot a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumnak (VKF) keddi ülésén, amelyen a jövő évi bérekről tárgyaltak a kormánnyal és a munkaadói szervezetekkel - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).
Inforádió, MTI, 2013. október 29. kedd, 16:58
Fotó: Napi.hu

A szakszervezetek azt szeretnék, hogy a versenyszféra elvárt éves béremelése ellensúlyozza az infláció várható mértékét, vagyis biztosítsa a nettó bérek reálértékének megőrzését, és ezen felül biztosítsa a munkavállalók részesedését a 2014. évre várható termelékenységnövekedésből.

A munkavállalói érdekképviseletek azt javasolják, hogy a közszféra béremelése kövesse a magánszféra béremelkedését.

Ennek megfelelően a szakszervezetek országos bérajánlásként a többi szakszervezettel egyetértésben 4,4 százalékos béremelési igényt támasztanak a munkáltatókkal szemben, mivel 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank legutolsó előrejelzése szerint az infláció várható értéke 2,4, a termelékenységnövekedésé pedig 2 százalék. Egy ekkora béremelés 2014-ben 2 százalékos reálbér-emelkedésre adna lehetőséget - írja a Munkástanácsok.

A minimálbérek és a garantált bérminimum tekintetében a szakszervezetek a minimálbérek további közelítését javasolják a létminimum összegéhez, ezért a minimálbér-emelési javaslat az országos bérajánlás plusz egy százalék, vagyis 5,4 százalék.

A munkaadók a jövő évi várható inflációval megegyező 2,4 százalékos béremelést javasolnak, amely a minimálbér reálértékének megőrzését jelentené ugyan, de nem számol azzal, hogy jövőre az idei évinél magasabb gazdasági növekedés és ebből fakadóan legalább 2 százalékos termelékenységnövekedés várható - hívja fel a figyelmet a szakszervezet.

A szakszervezetek szerint a munkavállalóknak ennek a hozadékából is részesülniük kell; a javasolt béremelés növelné a fogyasztást, maga is hozzájárulna a gazdasági növekedés fenntarthatóvá válásához, valamint közelítené a létminimum és a minimálbér között "tágra nyílt olló szárait".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antifreemaison, 2013.10.29 21:58

@Sylas: Igen , az Mdf-szdsz-mszp neoliber -kollaboráns - a nemzetközi -pénzügyi háttérhatalmat kiszolgáló ,mindent elprivatizáló ,saját bankrendaszert ,élelmiszeripart ,energia ipart ,elektronikai ipart ,buszgyártást feladó ,mocsok ,patkány -komprádor gengszerváltást előidéző csürhe miatt jutottunk ide ,a szegénységhez ,meg persze az 1948-as ,a polgári Magyarországot kifosztó ,bolsevik államosítással .

Tehát : bolsevik államosítás és neoliberális -nemzetközi parancsra végrehajtott gengszerváltás .A kettő 60 év volt .....ezért ilyenek a bérek !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sylas, 2013.10.29 20:19

Jujj,nah ez kemény,103500Ft???120000Ft garis minimálbér???Ezek állatok komolyan...Az mennyi is??350-400Euro??? Fizess belőle kérót,gyereket,autót(abszolút luxus cikk szerintem),egyél,igyál???Lehet??Nem...Rohadjon meg az összes tetű,rezsim a fejünk fölött,de nembaj ők ott fent jól élnek,és semmi bajuk nincs...Hááát bicska nyitogató egy picit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html