A szakszervezetek azt szeretnék, hogy a versenyszféra elvárt éves béremelése ellensúlyozza az infláció várható mértékét, vagyis biztosítsa a nettó bérek reálértékének megőrzését, és ezen felül biztosítsa a munkavállalók részesedését a 2014. évre várható termelékenységnövekedésből.

A munkavállalói érdekképviseletek azt javasolják, hogy a közszféra béremelése kövesse a magánszféra béremelkedését.

Ennek megfelelően a szakszervezetek országos bérajánlásként a többi szakszervezettel egyetértésben 4,4 százalékos béremelési igényt támasztanak a munkáltatókkal szemben, mivel 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank legutolsó előrejelzése szerint az infláció várható értéke 2,4, a termelékenységnövekedésé pedig 2 százalék. Egy ekkora béremelés 2014-ben 2 százalékos reálbér-emelkedésre adna lehetőséget - írja a Munkástanácsok.

A minimálbérek és a garantált bérminimum tekintetében a szakszervezetek a minimálbérek további közelítését javasolják a létminimum összegéhez, ezért a minimálbér-emelési javaslat az országos bérajánlás plusz egy százalék, vagyis 5,4 százalék.

A munkaadók a jövő évi várható inflációval megegyező 2,4 százalékos béremelést javasolnak, amely a minimálbér reálértékének megőrzését jelentené ugyan, de nem számol azzal, hogy jövőre az idei évinél magasabb gazdasági növekedés és ebből fakadóan legalább 2 százalékos termelékenységnövekedés várható - hívja fel a figyelmet a szakszervezet.

A szakszervezetek szerint a munkavállalóknak ennek a hozadékából is részesülniük kell; a javasolt béremelés növelné a fogyasztást, maga is hozzájárulna a gazdasági növekedés fenntarthatóvá válásához, valamint közelítené a létminimum és a minimálbér között "tágra nyílt olló szárait".