Ekkora számlát küldött a kormány Brüsszelnek

A kormány 2,4 milliárd euró értékű számlát küldött ki Brüsszelbe tavaly év végéig, és ebből az Európai Bizottság 2,1 milliárd eurót át is utalt. De átrajzolhatják Magyarország régiós térképét is.
Szabó Dániel, 2018. január 17. szerda, 17:02
Fotó: MTI Fotó

A kormányzati fejlesztéspolitika sikeréve volt a tavalyi, a kormány meghirdette a teljes fejlesztési forráskeretet, kiírta a pályázatokat és a tervek szerint ez év tavaszáig oda is ítélik az uniós támogatásokat - idézi Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkárának szerdai bejelentését az MTI. A politikus szerint ezzel könnyítették a pályázók dolgát. Így az előző hétéves uniós fejlesztési időszakhoz képest 2014-2020-ban nem az utolsó pillanatban kell a pályázóknak kapkodva befejezni a projekteket.

A kormány már 2017. március 31-ig meghirdette a 2014-2020-as ciklus összes fejlesztési forrását: ez 546 pályázati konstrukción belülmintegy 9630 milliárd forintnyi elosztható pénzt jelent.

Tavaly a nyertes pályázóknak 2488 milliárd forintot kifizettek, többet a tervezettnél - tette hozzá az államtitkár.

A kormány 2,4 milliárd euró értékű számlát küldött ki Brüsszelbe tavaly év végéig, és ebből az Európai Bizottság 2,1 milliárd eurót át is utalt - mondta el Csepreghy, aki arról is beszélt szerdán, hogy ma már biztos, 2020 után is lesz közös fejlesztéspolitika az Európai Unióban. A legfontosabb kérdés, hogy milyen célok érdekében és milyen formában lehet a pénzekhez hozzájutni.

A magyar kormány álláspontja, hogy erősebb Európai Unióra van szükség, amihez a nemzetállamok megerősítése szükséges, ehhez hozzá kell rendelni az uniós fejlesztési forrásokat. Ezeknek a céloknak a rögzítése után lehet meghatározni a pályázati konstrukciókat, illetve a pénzügyi kereteket - ismertette a magyar álláspontot.

Indokoltnak nevezte a régiós határok átrajzolását Krisán László, a KAVOSZ - valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara - elnöke a szerdai eseményen. Úgy látja, hogy ez megoldást jelenthetne arra, hogy a fejlettebb Budapest miatt ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a Pest megyei kisebb települések.

A költségvetésben tavaly év végén rekord szintre emelkedett a hiány, melyet az előleg kifizetésekkel magyarázott a Nemzetgazdasági Minisztérium: az uniós forrásokat előfinanszíroznia kell a magyar büdzséből, melyet utólag térít meg Brüsszel. Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor kifejtette: a kormány a magyar költségvetésből az uniós előírásoknál nagyobb arányban fizet ki előleget a pályázóknak, de ezt bármelyik tagállam megteheti saját kockázatára, ha stabil a költségvetése. Jelenleg a pályázati úton lehívható uniós források mértéke összesen mintegy 9500 milliárd forint, Magyarország most 8200-8300 milliárd körül áll a lekötésekkel.

A címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK