BUX
41343

Ekkorát nőnek idén a magyar bérek?

Nagyot nőttek a reálbérek januárban. A lendület az év további részében is jórészt megmaradhat - vélik az elemzők.

MTI, Napi.hu, 2016. március 18. péntek, 13:54

A várakozásoknál lényegesen gyorsabban, 5,8 százalékkal nőttek a bruttó bérek januárban, míg az szja kulcs egy százalékpontos csökkentése miatt a nettó bérek 7,4 százalékkal nőttek, így a januári 0,9 százalékos infláció mellett a nettó reálbérek 6,4 százalékkal emelkedtek.

Kedvező, hogy az alkalmazásban állók számának növekedése jelentősen, 3,4 százalékra gyorsult, ami döntően a versenyszféra alkalmazotti létszámának 3,7 százalékos növekedése okozott. Egy hónap alatt a szezonális hatásoknál jóval nagyobb mértékben, mintegy 30 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma a versenyszférában - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A prognoszta idén 4,3-4,5 százalékos bruttó bérnövekedésre számít, ami az adóváltozások miatt 5,8-6 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így 2016 egészében 1,1 százalékos infláció mellett 4,6-4,8 százalékkal nőhet a nettó reálbér.

A bérnövekedésnél felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, valamint egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése. Az inflációnál pedig lefelé mutató kockázatot jelent az olajárak tartós zuhanása. Az előző években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje - véli Suppan.

Az idei átlagos infláció valamivel alacsonyabb lehet, mint azt korábban várni lehetett, így a nettó reálbérek még néhány tized százalékkal nagyobb mértékben emelkedhetnek az év további részében - véli Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az már a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatokból látszott, hogy a háztartások fogyasztása fontos szerepet játszott a növekedésben. A nettó reálbérek idén várható, 6 százalékot meghaladó növekedése miatt a lakossági fogyasztás erősödhet, így továbbra is kulcsszerepe lesz a gazdasági bővülésben. Egyes szektorokban - például a kiskereskedelemben - munkaerőhiány alakult ki, ez pedig felfelé hajtja a fizetéseket, emellett persze a béremelkedéshez hozzájárul az szja idei, 1 százalékpontos csökkentése is - mondta Németh.

A rendszeres bruttó bérek alakulása változatlanul a trendet követi, nem látszik a munkaerőpiac feszességéből fakadó bérinflációs nyomás - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Az elemző szerint az ágazati bontást vizsgálva a kereskedelem, gépjárműjavítás ágban még nem érezteti hatását a kereskedelmi láncok által bejelentett jelentős béremelési hullám, ugyanis a nemzetgazdasági átlag alatti ütemben (4,2 százalékkal) emelkedtek a bruttó keresetek januárban.