Ekkorát nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban

Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,8, naptárhatástól megtisztítva 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A nyers adat 0,2, a kiigazított 0,3 százalékponttal alacsonyabb a hónap elején közölt első becslésnél - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 24. hétfő, 09:01
Fotó: Napi.hu

A mérsékelt növekedésben a magas bázis hatása is szerepet játszott - jegyezte meg a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az első becsléshez képest az üzemanyag-fogyasztás 1,4, az élelmiszerforgalom 0,2 százalékponttal alacsonyabb, a nem élelmiszer jellegű cikkek kereslete 0,1 százalékkal magasabb lett.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem februári forgalma folyó áron 688 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem tavaly februárival megegyező forgalmán belül az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,9 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,3 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (2,4 százalék), a bútor-, műszakicikk- (1,9 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (1,1 százalék). Ezzel szemben 8,3 százalékkal csökkent a forgalom volumene a használtcikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 16 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 0,7 százalékkal nőtt. A korábbi időszakokhoz képest alacsonyabb forgalomnövekedésben a magas bázis hatása játszott szerepet, magyarázta a KSH.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1,2 százalékkal nőttek. Az év első két hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2,3 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 3,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal nőtt az értékesítés.

HOZZÁSZÓLÁSOK