"El kell érni, hogy hazajöjjenek a fiatal kutatók"

El kell érni, hogy hazajöjjenek külföldről a fiatal kutatók - mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerda reggel az M1-en.
Domokos László, 2018. május 23. szerda, 09:36
Fotó: Napi.hu

Az elnök szerint az elvándorlás a kutatókat is sújtja, de az akadémia Lendület-programja erre megoldást kínálhat. Ugyanakkor nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a magyar fiatalok hazatérjenek, hanem azt is, hogy külföldiek Magyarországot válasszák az itteni módszerek elsajátításának szándékával.

Az Európai Kutatási Tanács pályázatainak eredményessége alapján Magyarországon az agykutatás, a matematika és a közgazdaságtan bizonyos területei járnak az élen. Ugyanakkor a fizikai kutatások is a világ élvonalához tartoznak - mondta Lovász László.

Kutatás-fejlesztésre a teljes költségvetés 1,3-1,4 százalékát költik, amit fel kellene emelni 2 százalékra, hogy az európai átlagot elérjék a források. Az európai cél egyébként az, hogy 3 százalék legyen az összköltségvetésből a kutatás-fejlesztésre fordított összeg - mondta az MTA elnöke az MTI beszámolója szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK