El kell szakadni a lángostól! - Ezt tervezi a kormány a Balatonnál

A kabinet átalakítja a teljes magyar turisztikai igazgatást: új mamutszervezetet hozott létre Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) néven és egy kormánybiztost is kinevezett az ágazat élére Bienerth Gusztáv személyében. A Napi.hu az új állami vezetőt kérdezte a balatoni tervekről, de szóba kerültek a budapesti romkocsmák is.
Szász Péter, 2016. június 27. hétfő, 17:53
Fotó: Napi.hu

A kormány szándéka, hogy egy egységes fejlesztési koncepciót hozzon létre a Balatonra. A cél, hogy ne a szezont nyújtsák meg, hanem egész évben gondolkodjanak. Ráadásul a régiónak nem csak a téli vagy a tavaszi, hanem az egész éves kínálata fejlesztésre szorul - mondta Bienerth Gusztáv, hangsúlyozva, hogy ez igaz a nyári szezonra is.

A kormánybiztos példaként említette a népszerű Kékszalag vitorlásversenyt, amelyen drasztikusan növelni kellene a külföldi indulók létszámát. Az sem lenne ha rossz, ha bekapcsolódnánk a Bodeni-tó, a Genfi-tó hasonló versenyeibe. Ugyancsak érdemes befektetni a kerékpáros turizmus erősítésébe a tó körül.

Építeni kell a borra, a gasztronómiára és nem csak a fesztiválokra kell fókuszálni. Bővíteni kell a nyári kínálatot, el kell szakadni a hekktől és a lángostól, a tömegigények kielégítésétől és a minőség felé kell elmozdulni.

A Balaton megyei és önkormányzati "megosztottságát" az MTÜ úgy orvosolná, hogy olyan programokat hirdet, amelyek egységes Balatonban való gondolkodást igényelnek. Az  MTÜ le fog ülni a helyi fejlesztési tanácsokkal, szövetségekkel a programok kidolgozásakor és együtt meg fogják találni a szükséges forrásokat is. Az uniós pénzek mellett egyébként a költségvetésből is több pénz jut a turizmusra. A korábbi 6 milliárdos előirányzat után 2017-ben összesen 21 milliárd forint áll rendelkezésre.

Hasonló célokat fogalmazott meg korábban a Napi.hu-nak Hoffman Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke is, aki javítandó Balaton-brandről és különálló őszi, tavaszi szezonról beszélt. A szakember sokat vár az MTÜ munkájától.

Eddig jól teljesít a Balaton

Az év első harmadában ismét magára talált a balatoni turizmus és mintha nyoma sem lenne a 2014 végi, 2015 eleji mínuszoknak. Az első négy hónapban már 17,2 százalékos pluszban van a régió, mialatt az országos növekedés 7,2 százalék. A belföldi turizmus 23,2, a külföldi 5,6 százalékkal nőtt, előbbi súlya azonban mintegy duplája az utóbbinak.


A vendégéjszakák száma még 2014 hasonló időszakához képest is 10,3 százalékkal magasabb. Ezen belül a belföldi 25,3 százalékkal nőtt, a külföldi pedig 13,5 százalékkal csökkent. (A növekedés ebben az esetben is a magyar turisták nagyobb súlyának köszönhető).

Budapest és a romkocsmák

Bienert Gusztáv szerint a romkocsmák sikere egy fantasztikus történet, ami pedig jól működik ahhoz nem érdemes hozzányúlni. Persze vannak olyan "vadhajtásai, amelyek amortizálják a várost".

Az MTŰ a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásokat fogja támogatni Budapesten is, fókuszálva a város építészeti, művészeti, zenei értékeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandimaria, 2016.06.28 13:07

@pastorius: Akkor ne nevezd tervnek, de az irányt jól mutatja. Szaporodnak a magán kikötők, zártkörű klubok. Ha ehhez még támogatást is kapnak majd a vállalkozók, minőségemelés címszóval, gyorsabban fognak szaporodni. A szabad strandok fogynak, az már csak idő kérdése, hogy addig emelik a belépődíjakat, míg a csóró tömeg elfogy, és akkor érdemesebb lesz az önkormányzatnak eladni, és üdülőtelepet épít valaki. A többi vízparti rész már elfoglalták a magán villák, van olyan partszakasz, ahol. kilométereken át nem is látod a vizet, és lemenni sem tudsz, hogy megnézz egy vihart. (Kenese, Parti sétány). Ha a Balatont már nem éred el, akkor egy lángosért nem utazol le, tehát nem kell a lángos sem. Egyáltalán, nem kell a csóró tömeg, csak zavarják a vízben levő emberek a kihúzó vitorlásokat. És attól nem kell tartani, hogy ezekre a luxus körülményekre nem lesz igény, mert attól, hogy valakinek van Canes-ban, vagy az Adrián egy nyaralója, ha csak egy hétvégéje van, jó a Balcsi, főleg, ha ott már csak a megfelelő közeggel kell érintkeznie, és nem zavarja a csőcselék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.06.28 12:06

A lángos marad, a tetves politikusok előbb-utóbb úgyis eltűnnek.
orbán takaroggy! A kdnp-vel egyútt!
orbán takaroggy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.06.28 09:49

Akinek van pénze ("milliós fizetéssel kontroller a multinál" ) az nem a Balcsinál nyaral.
Akinek kevés a pénze, az meg nem tud ott nyaralni.
Dr. Bienerth tervének az a legszebb része, hogy a Genfi tóval kötné össze az idegenforgalmunkat: a nagy vitorlásversenyekkel.
Dr. Bieberth pályafutásán érdemes végigtekinteni és utána senkit sem érhet meglepetésként, miért is gondolja, hogy ez az irány a jó.
Ami a lángost illeti - szerintem egyáltalán nem kell tőle elszakadni. Nagyon jó a lángos.
Van mellette új konyha is bőven a Balaton mellett, nő a luxus - de a tó környéke sohasem lesz luxustanya.
A nevezetesebb menő, új helyek világát érdemes megnézni, különösen a Balaton felvidék kis falvait.
A nagy beindulás után mi lett velük.
Zárványok maradtak, amilyenek korábban is voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.06.28 08:56

ez nem terv, hanem üres lózungok
az utóbbi 30 évben (sem) semmi elképzelést eddig nem láttunk a Balaton hasznosítására
vagy gondolják, ha építenek majd néhány golfpályát (mint "minőségi" szórakozás"), megoldja a gondot?
ráadásul hagyomány szerint a nem túl nagy pénztárcával rendelkező járnak leginkább a tóhoz..ők adják a tömeget
vagy őket is le akarják cserélni?
nem fog menni, legfeljebb elijeszteni lehet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.28 08:29

Ezek lenézik a lángost meg a lángosozókat mint Jockey Ewing a McDonaldsban reggelizőket. Elvégre ...... meg aki gazdag....!
Olyan ez mintha az olaszok rühellnék a pizzát mert az egykor a déli szegények eledele volt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html