Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forintgyengülése, a béreknövekedése és az infláció várható erősödése egyre nehezebb helyzetet teremt a nyugdíjasok számára. A jövő költségvetés eddigi változatai a probléma orvoslásával keveset foglalkoztak. Egyelőre csak annyi látszik, hogy a jövő évre eredetileg tervezett 0,9 százalékos, majd 1,6 százalékra változtatott nyugdíjemelés még a juttatás reálértékének megtartására sem lesz elég. Az infláció a forintgyengülés miatt pedig várhatóan megugrik idén, de még az MNB által jósolt 2,8 százalékos inflációtól is elmarad. Nem csoda, hogy egyre több kutatóintézet és szakértő javasol drasztikus változtatásokat a hazai nyugdíjrendszerben.

A Kopint-Tárki elemzői - a Népszava cikke szerint - a héten jelentették be, hogy szerintük az egész 2017-es költségvetést át kellene írni, mert sok más következménnyel együtt a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés, és az idei 0,4 százalékos infláció 2 százalékra ugrása a tervezettnél magasabb nyugdíjemelést feltételeznének. Szerintük legalább ekkora emelés kell a reálérték megtartásához.

Viszont ennél is nagyobb baj az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatói szerint a korábban rugalmas nyugdíjba vonulási szabályok szigorítása, főleg a kivétel, a Nők 40 lehetősége. Nemrég megjelent tanulmányukban azt írják, meg kellene szüntetni a nőknek járó kedvezményt. Úgy látják, a kedvezmény igazságtalan, diszkriminatív és fenntartatlan.

A Kopint-Tárki kutatóihoz hasonlóan ők is úgy gondolják, hatékonyabban lenne a rendszer, ha mindenki eldönthetné, mi a számára megfelelő időpont a nyugdíjba vonulásra és nem lenne bebetonozva a korhatár mindkét nem esetében - írja a napilap szemléjében. Ők büntetnék a korai nyugdíjazást választókat, akik nem kapnának azonos ellátást a korhatárig dolgozókkal, a továbbdolgozókat pedig többletpénzt adnának.

A 40 évnél hosszabb szolgálati időt összegyűjtő férfiak a legnagyobb vesztesei a 2012-es nyugdíjpolitikai változásoknak, mire mindenkire kötelező lesz a 65 éves korhatár elérése a nyugdíjazáshoz, már 7 év lesz a különbség a férfiak és a Nők 40 lehetőséggel élni tudó asszonyok között - foglalják össze az MTA tanulmány szerzőinek megállapítását.

A nyugdíjakra lesz fedezet az előttünk álló 20 évben - az MNB tavaszi tanulmánya szerint, viszont a 2030-as évek közepe után a csökkenő népesség kevesebb befizetése miatt egyre nagyobb hiány várható. A jegybanki közgazdások úgy látják, a Ratkó-korszak gyermekei még számíthatnak a boldog nyugdíjas évekre, de a mai 20-40 év közötti korosztály már bajban lesz.

Fotó forrás: Shutterstock.