El kell törölni egy nyugdíjkedvezményt? Szörnyű helyzetben az ellátórendszer

Még 20 évig egyensúlyban lehet a nyugdíjkassza, de a 40 év alatti korosztály már kevesebb pénzre számíthat nyugdíjas éveiben. Több kutatóműhely felszámolná az igazságtalanságokat, együttesen azt állítják, el kell törölni a Nők 40 korai nyugdíjba vonulási lehetőségét. Rengeteg a probléma a nyugdíjaknál.
Szabó Dániel, 2018. július 4. szerda, 16:09
Fotó: Shutterstock

A forintgyengülése, a béreknövekedése és az infláció várható erősödése egyre nehezebb helyzetet teremt a nyugdíjasok számára. A jövő költségvetés eddigi változatai a probléma orvoslásával keveset foglalkoztak. Egyelőre csak annyi látszik, hogy a jövő évre eredetileg tervezett 0,9 százalékos, majd 1,6 százalékra változtatott nyugdíjemelés még a juttatás reálértékének megtartására sem lesz elég. Az infláció a forintgyengülés miatt pedig várhatóan megugrik idén, de még az MNB által jósolt 2,8 százalékos inflációtól is elmarad. Nem csoda, hogy egyre több kutatóintézet és szakértő javasol drasztikus változtatásokat a hazai nyugdíjrendszerben.

A Kopint-Tárki elemzői - a Népszava cikke szerint - a héten jelentették be, hogy szerintük az egész 2017-es költségvetést át kellene írni, mert sok más következménnyel együtt a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés, és az idei 0,4 százalékos infláció 2 százalékra ugrása a tervezettnél magasabb nyugdíjemelést feltételeznének. Szerintük legalább ekkora emelés kell a reálérték megtartásához.

Viszont ennél is nagyobb baj az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatói szerint a korábban rugalmas nyugdíjba vonulási szabályok szigorítása, főleg a kivétel, a Nők 40 lehetősége. Nemrég megjelent tanulmányukban azt írják, meg kellene szüntetni a nőknek járó kedvezményt. Úgy látják, a kedvezmény igazságtalan, diszkriminatív és fenntartatlan.

A Kopint-Tárki kutatóihoz hasonlóan ők is úgy gondolják, hatékonyabban lenne a rendszer, ha mindenki eldönthetné, mi a számára megfelelő időpont a nyugdíjba vonulásra és nem lenne bebetonozva a korhatár mindkét nem esetében - írja a napilap szemléjében. Ők büntetnék a korai nyugdíjazást választókat, akik nem kapnának azonos ellátást a korhatárig dolgozókkal, a továbbdolgozókat pedig többletpénzt adnának.

A 40 évnél hosszabb szolgálati időt összegyűjtő férfiak a legnagyobb vesztesei a 2012-es nyugdíjpolitikai változásoknak, mire mindenkire kötelező lesz a 65 éves korhatár elérése a nyugdíjazáshoz, már 7 év lesz a különbség a férfiak és a Nők 40 lehetőséggel élni tudó asszonyok között - foglalják össze az MTA tanulmány szerzőinek megállapítását.

A nyugdíjakra lesz fedezet az előttünk álló 20 évben - az MNB tavaszi tanulmánya szerint, viszont a 2030-as évek közepe után a csökkenő népesség kevesebb befizetése miatt egyre nagyobb hiány várható. A jegybanki közgazdások úgy látják, a Ratkó-korszak gyermekei még számíthatnak a boldog nyugdíjas évekre, de a mai 20-40 év közötti korosztály már bajban lesz.

Fotó forrás: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.07.04 18:07

@csaba1002: Ügyesek ezek az újságírók: újra megjelentetnek egy két évvel ezelőtti cikket és megint felmarkolják érte a lóvét.

A Nők40 program valóban súlyosan diszkriminatív, sokkal igazságosabb lenne, ha kortól és nemtől függetlenül mindenki nyugdíjba mehetne mondjuk 43 ledolgozott év után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.04 17:51

Be a nyuggerszövetkezetekbe, munkára, nyuggerek!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.07.04 16:30

Mikor írták ezt a cikket? Úgy tűnik, mintha egy 2016-ban készült irományból kopizták, még a 0,9-1,6%-os nyugdíjemelés sem tünt fel senkinek, és az hogy a 2017-es költségvetést akarják át irogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html