Eladták a közutat egy forintért - Váratlan dolog történt

Egy önkormányzat egy forintért adott el egy 778 négyzetméteres közutat, ráadásul a vevő a polgármester cége volt. Három bírói fórum mondta ki a szerződés érvénytelenségét.
Németh Géza, 2017. december 18. hétfő, 18:05
Fotó: Pixabay

A 2014-es önkormányzati választások előtt a szóban forgó önkormányzat 1 forintért adta el egy kft.-nek a 778 négyzetméteres  kivett közút és épület megnevezésű ingatlant - így kezdődik a Bírósági Határozatok Gyűjteménye honlapon megjelent jogeset.

Az ügylet szépséghibája volt, hogy a vevő cég egyik tulajdonosa és ügyvezetője a polgármester volt. Az új polgármester által irányított önkormányzat a bíróságtól kérte a szerződés érvénytelenségének a megállapítását. Az érvei között szerepelt az, hogy a szerződés jogszabályba és a jó erkölcsbe is ütközik. Az ingatlan az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartozó közút, így forgalomképtelen. A szerződés megkötésekor a polgármester azonos volt a vevő cég tulajdonosával és ügyvezetőjével így a szerződés az önkormányzatra nézve kizárólag hátrányokkal járt.

Az elsőfokú bíróság ítéletével megállapította, hogy a felek közt létrejött adásvételi szerződés érvénytelen. A nemzeti vagyonról 2011-ben hozott törvény szerint a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyon körébe tartoznak a helyi közutak és műtárgyaik és azok - a jogszabályban megjelölt kivételektől eltekintve - nem idegeníthetők el. A perbeli szerződéssel elidegenített földdarab az ingatlan-nyilvántartásban közút, az önkormányzat kizárólagos tulajdona, így forgalomképtelen és nem volt elidegeníthető.

A volt polgármester ez utóbbi megállapítással nem értett egyet és a cége nevében fellebbezett, de a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét - annak helyes indokai alapján - helyben hagyta. A másodfokú bíróság kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság helyesen járt el akkor, amikor felhívta a vevőt annak bizonyítására, hogy a közhiteles ingatlan-nyilvántartás adataival szembeni állítását bizonyítsa. Miután ilyen bizonyítékot nem mutatott fel, a bizonyítatlanság jogkövetkezményei őt terhelik, tehát az ingatlan forgalomképtelen volt.

A vevő a jogerős másodfokú ítélet felülvizsgálatát kérte a Kúriától, de ott is elveszítette a pert. A legfőbb bírói fórum szerint ha valamilyen jogot vagy tényt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztek, senki sem hivatkozhat arra, hogy annak fennállásáról nem tudott.

A perbeli esetben a közhiteles ingatlan-nyilvántartás szerint az adásvétel tárgyát képező ingatlan közút (és egyéb épület) volt, amely az önkormányzat el nem idegeníthető, kizárólagos tulajdonát jelentette. A jogszabály nem ismerete nem mentesíti a feleket az abban foglaltak betartásának kötelezettsége alól, így közömbös, hogy az önkormányzat vagy a vevő cég a szerződés megkötésekor tudott-e a vagyontárgy nemzeti vagyonba tartozásáról. Tekintettel azonban arra, hogy a szerződés megkötésekor az önkormányzat képviselője - polgármestere - a vevő cég társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója volt, a saját mulasztásra történt hivatkozás alapjaiban aggályos, rosszhiszemű és semmilyen módon nem értékelhető az ő javára - érvelt a Kúria.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.12.19 15:42

@luki44: ez se rossz:

https://index.hu/gazdasag/2017/12/19/versenyeztek_volna_meszaros_lorinccel_kar_volt/

"amíg a kiíró 963 millióra taksálta az elvégzendő munkák átlagos haszonkulccsal felszorzott értékét, addig a győztesek
inkább 1,72 milliárdot kértek érte. Ez 79 százalékkal lett több, mint amennyit eredetileg gondolt a kiíró, de így is belementek."

"Érdekes még, hogy a kormány az októberi kormányrendeletében úgy akart 1,62 milliárdot adni pontosan erre a felújításra, hogy mindez a premontreiek, azaz a kiírók szerint eredetileg csak 963 millióba került volna. Az ugyanis véglegesen csak decemberben derült ki, hogy Mészárosékkal kötnek szerződést ilyen összegre, azt december 8-án írták alá, az eljárás eredménye ma jelent meg az EU értesítőjében."

mar maga a kizarasok is megernek egy miset.

de a fo kerdes, hogy vajon a megnyert 1,72 milliard es az eredetileg 1,62 kozotti 100 milliot ki rakta zsebre? mert a 700 milla az lorince lesz, de ki kapta a 100-ast? korrupcio, korrupcio hatan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.12.19 15:33

@luki44:
varjal, az fel evvel ezelott volt.

https://index.hu/sport/futball/2017/03/07/puskas_ferenc_stadion_190_milliard_koltseg/

mostmar nem ez a helyzet, most ugy all, hogy dragabb lesz es nem lesz kesz idore. persze azt mondjak kesz lesz, kb ugy, mint a brazil stadionok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2017.12.19 15:05

@atombandi: "Emlékeztetőül: a Bayern-stadion 340 millió euró volt"

https://en.wikipedia.org/wiki/Allianz_Arena
"The cost of the construction itself ran to ?286 million but financing costs raised that figure to a total of ?340 million. In addition, the city and State incurred approximately ?210 million for area development and infrastructure improvements."

@atombandi: "közel 200 milliárd forintba, azaz 638 millió euróba fog kerülni az új Puskás"
https://www.portfolio.hu/gazdasag/cafoljak-hogy-300-milliardnal-jarna-a-puskas-stadion-szamlaja.245154.html
az az nem lesz 200 csak 142,85 mld es ebbol 40,5 Afa ami azt eredmenyezi hogy a koltesg ~100 mld.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.12.19 14:03

@terabit:
azert ez se rossz, van meg abbol a rohado muanyaglakatbol?

"Nem mehetünk el szó nélkül a legnagyobb magyar projekt, az épülő Puskás-stadion mellett, amelyben 2019 őszén már meccset, 2020-ban Európa-bajnoki mérkőzéseket akarnak játszani. A stadion épül, csak épp nem annyiért, mint tervezték, a költségek az ötszörösükre nőttek:
közel 200 milliárd forintba, azaz 638 millió euróba fog kerülni az új Puskás.
2011-ben 35 milliárdról beszélt a kormány, 2013-ban 60-80 milliárdról, 2014-ben 90-100 milliárdnál jártunk, 2015-ben pedig egy 90-110 milliárdos költségkeretre mondta azt a projektet frissen átvevő kormánybiztos, hogy a terveket megnézve aggódik, mert ebbe sem fognak beleférni.
Emlékeztetőül: a Bayern-stadion 340 millió euró volt."

itt kit kene pontosan lecsukni? csanyit, orbant, vagy ki az aki ellopja a penzt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.12.18 18:47

Hát ja, rohadjon rá a sitten a műanyaglakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html