BUX
38240

Eláraszthatja Magyarországot az uniós pénz

Kedvező fordulatot hozhatnak a kis- és középvállalkozások számára a gazdaságfejlesztési pályázatok a tanácsadók szerint, a közép-magyarországi régióban működő cégek viszont jóval kevesebb uniós forrásra számíthatnak.

Egerszalóki Tímea, 2010. december 15. szerda, 14:40

Szerdán lezárul az európai uniós támogatások felhasználására irányuló, 2011-2013-ra vonatkozó akciótervek társadalmi egyeztetése, január közepén elindulhatnak az Új Széchenyi Terv pályázatai. Az első félévben várható pályázati dömpingben a fejlesztést tervező kis- és középvállalkozások könnyen szerezhetnek forrást. Az eddigi sikerpályázatokat jövőre is kiírja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), és számos új, népszerűnek ígérkező konstrukciót is kidolgoztak. Olyan eszközbeszerzési pályázatok megjelenése is várható, amelyeket hitellel, illetve garanciaprogramokkal kombinálnak és az ígéretek szerint munkahelymegőrzésre és munkahelyteremtésre is jelentős forrásokat különítenek el.

Az akciótervekből kiderül, hogy mikorra várhatóak a kiírások és mekkora összegre lehet majd pályázni, ami nagy pozitívum a tervezhetőség szempontjából -mondta a Napi Gazdaság Online-nak dr. Körmendy Zsófia. A 4 Tender Hungary Kft. pályázati tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint alapvetően a vidéki kis-és középvállalkozásokat hoznák előnybe a következő három évben, közülük is kiemelt támogatásra számíthatnak azok a cégek, amelyek álláshelyek megőrzésére indítanak programot, vagy munkahelyteremtésre fordítanának pályázati pénzt - véli Körmendy Zsófia. A szakember szerint szembetűnő a a közép magyarországi cégeknek szánt források szűkülése.

A mikrohitel lehet a nagy kedvenc

A pályázatok nagy többsége már az első negyedévben, de legkésőbb az első félévben elindul, januárban várhatóan már a kiírástervezeteket értékelhetik sebtiben az érintett szervezetek, ezután megjelennek a végleges kiírások. A legtöbb forrás a 2011-es évben elérhető el, 2012-2013-ban már szűkülnek a lehetőségek. Várhatóan rendkívül népszerű lesz a mikrohitellel kombinált támogatás, amit eszközbeszerzésre, ingatlanfejlesztésre, valamint információs és kommunikációs technológiára fordíthatnak a nyertes mikrovállalkozások - véli Tarjániné Illés Tünde. A FÓKUSZ-2 Gazdaságfejlesztési Központ Kft. ügyvezetője hozzátette: a cégek a beruházás értékének felét, 1-4 millió forintot szerezhetnének pályázati úton, a fennmaradó összeg egy részét pedig mikrohitelből finanszírozhatnák, ám azt még nem tudni, mekkora kamattal kapják majd a kölcsönt. További előnye ennek a konstrukciónak, hogy automatikus elbírálású lenne a pályáztatás, vagyis a kiírt feltételeknek megfelelő vállalkozás biztosan nyer, amíg a keretösszegből -évente 5 milliárd forintból- futja rá. Ugyancsak biztonsággal tervezhető, automatikus elbírálású, újdonságnak számító pályázat lenne a gazdaságfejlesztési programon belül a mikro-, és kisvállalkozások által igényelhető munkahelyteremtésre fordítható forrás. A cégek 1-10 millió forintot kaphatnak arra, hogy az újonnan felvett munkaerő bérköltségének felét kifizessék. Eddig ezt a forrást a helyi munkaügyi központoknál lehetett igényelni - tette hozzá a szakértő.

Túl sok pénzért kellene harcolni

Az elszomorító, hogy az egyszerű technológiafejlesztést ösztönző, 5-25 millió forintos támogatási összegű, automatikus elbírálású konstrukciót átalakították, és a középvállalkozásokat (50 fő feletti alkalmazotti létszámmal) kizárják- hangsúlyozta Tarjániné Illés Tünde. A társadalmi vitához az NFÜ honlapján hozzászólók szerint a jelenlegi tervezettel az járhat jól, aki (akár színlelt) szerződésekkel, vagy alvállalkozók kiterjedt bevonásával bonyolítja munkáit, holott az lenne a cél, hogy a valódi bejelentett munkavállalói állomány emelkedjen.

A közepes cégek számára a tervezet szerint a komplex technológiafejlesztést támogató, garanciaprogrammal kombinált pályázat marad, amin ugyan több pénzt nyerhetnek (legfeljebb 100 millió forintot), de a részvétel jóval több utánajárást igényel, ráadásul felesleges is lehet, mivel pontozásos elbírálással választják ki a nyerteseket. Tarjániné Illés Tünde szerint sok közepes cég azért csúszhat majd le erről a pályázatról, mert nem rendelkezik megfelelő  mutatókat tartalmazó éves beszámolóval, és visszatartó erő lehet a támogatás 15 millió forintos alsó határértéke is, mivel sok érintettnek ennél olcsóbb gépekre, fejlesztésekre lenne szüksége.

Ugyanez a helyzet a mikrovállalkozások esetében is előállhat az egyszerű technológiafejlesztés esetén, a működő cégeknek túl magas lehet a minimálisan pályázható 5 millió forintos összeg, ami 40 százalékos támogatás mellett legalább 12,5 millió forintos nettó összköltségű projekt finanszírozását feltételezi, ezt pedig sok érintett nem tudná vállalni. Talán kárpótolja a közepes cégeket, hogy a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó konstrukciók között megjelenik egy újdonságnak számító automatikus elbírálású pályázat, ami innovációs tevékenységhez kapcsolódó eszközbeszerzésre biztosít forrást. Így a cégeknek lesz lehetősége például arra, hogy a  fejlesztéshez mérő- vagy szimulációs eszközt vásároljanak, és kutatási-fejlesztési eredményt kapcsoljanak a beruházáshoz - hangsúlyozta Tarjániné Illés Tünde.

A megvalósításon múlik minden

A következő három év sikere azon múlik a tanácsadók szerint, hogy sikerül -e gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszert működtetni. A tanácsadók remélik, hogy a korábbinál kiszámíthatóbbá válik a pályázati rendszer, és időben hoznak döntéseket a pályázatokról, továbbá gyorsabban lehet majd lehívni a forrásokat. A nyerteseknek eddig az okozta a legnagyobb gondot, hogy a kiírt határidőhöz képest rendre csúsztak a bírálattal, a támogatási szerződések megkötésével és a kifizetéssel.

Növeli a tervezhetőség valószínűségét, hogy sok pályázatot egész évben kíván futtatni az NFÜ, nemcsak 2-3 hónapig, így nem hetek alatt kell majd megtervezni például egy-egy épületet, és nem lenne szükség annyi szerződésmódosításra a kapkodás miatt.

Az is pozitívum, hogy az automatikus elbírálású pályázatok aránya emelkedik, de a tervekből még nem derül ki, hogy mennyivel egyszerűsödhet a pályázók élete, milyen kitöltőprogramot kell majd használni, mennyi iratot kell majd csatolni és milyen szempontok alapján zajlik majd a bírálat.