Elárasztja Magyarországot a külföldi élelmiszer? Itt a válasz

A legtöbb agrár- és élelmiszeripari termék Németországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkezett 2014-ben.
Napi.hu, 2015. május 2. szombat, 09:03
Fotó: Napi.hu

Évről-évre nő Magyarország mezőgazdasági és élelmiszerimportja, de ezzel együtt a kivitel is gyarapodott, így a külkereskedelmi többlet szintén nőtt, bár tavaly az egyenleg kissé romlott - derül ki a KSH agrárstatisztikájából. A 2014-es adatok szerint az oroszországi export visszaesett, de ezen belül volt olyan terület, ahol növekedést sikerült elérni.

Az élelmiszerek, italok és dohány termékcsoport a nyersanyagok árufejezetbe sorolt mezőgazdasági eredetű nyersanyagokkal együtt 2014-ben 9,0 százalékkal részesedett Magyarország külkereskedelmi kiviteléből és 5,9 százalékkal a behozatalból. A termékcsoport aktívuma 2007 és 2012 között erőteljesen emelkedett (1007 milliárd forinttal tetőzött 2012-ben), 2013-ban és 2014-ben viszont csökkent, legutóbb 922 milliárd forint volt. Utóbbi magyarázata, hogy a behozatal nagyobb mértékben nőtt, mint a kivitel: előbbi összesen 1427 milliárd forintot, utóbbi 2350 milliárd forintot tett ki.

KSH

A növényi termékek exporttöbblete az előző évihez hasonlóan 2014-ben is 8,0 százalékkal csökkent (707 milliárd forint). Gabonából kevesebbet exportáltunk, mint az előző évben, az import viszont 12 százalékkal nőtt. Kávé-, tea-, kakaó- és fűszer-, valamint zöldség- és gyümölcsbehozatalunk szintén nőtt. Az élő állatok és állati termékek kiviteli többlete (228 milliárd forint) éppen csak elmaradt az egy évvel korábbitól.

A nagyobb súlyt képviselő hús és húskészítmények külkereskedelmi többlete 2014-ben 196 milliárd forint, az élő állatoké 38 milliárd forint volt, előbbi 7,0 százalékkal magasabb, utóbbi 27 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Tejtermékekből és tojásból is évről évre nő a külkereskedelem, az export nagyobb mértékű bővülésével összefüggésben hazánk 2012 óta már nettó exportőr: 2014-ben 9,6 milliárd forint többlet származott e termékcsoport forgalmából. Az ital- és dohányforgalom is aktívummal zárt, uniós csatlakozásunk óta 2013-ban (20 milliárd forint) és 2014-ben volt pozitív az egyenleg (11 milliárd forint).

KSH

A növekvő forgalom mellett a behozatal és a kivitel szerkezete viszonylag stabil. Kivitelünk döntő részét a gabona és gabonakészítmény (19 százalék), a hús és húskészítmény (15 százalék), a zöldségféle és gyümölcs (12 százalék), az állati takarmány, valamint az állati és növényi olaj, zsír és viasz árufejezetbe sorolt termékek adják. Hazánkba a legnagyobb mértékben hús és húskészítmény (12 százalék), zöldség és gyümölcs (12 százalék), egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény, állati takarmány, kávé, tea, kakaó, fűszer érkezik.

A kivitelhez képest a behozatal kevesebb országból és koncentráltabban érkezik. A magyar exportot befogadó első 15 ország a teljes kivitel 82 százalékát fedi le, közöttük 13 EU-tagország található. A 15 legnagyobb küldő ország között 14 EU-tagállam és a tagjelölt Szerbia található, a behozatal 92 százaléka származik innen. A teljes mezőgazdasági eredetű import 94 százaléka érkezik hazánkba az Európai Unióból. Mindkét irányban Németországé a legnagyobb súly: ide irányul a kivitelünk több mint 14 százaléka és innen érkezik az agrárimport közel 21 százaléka. A második legjelentősebb célországnak Románia számít, majd Ausztria következik, a küldőországok között pedig Lengyelországé az ezüst-, Szlovákiáé a bronzérem.

A kivitelben az orosz piac súlya mindössze 3 százalék. Az ukrán konfliktussal kapcsolatos korlátozó intézkedések hatására 11 százalékkal 71 milliárd forintra csökkent az Oroszországba irányuló magyar export. Ezen belül a kiviteli tilalom az élő állatok és állati termékek csoportját érintette érzékenyen, az exportjuk az előző évi felére esett vissza, a többi termék exportja azonban nőtt.

KSH

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.05.05 21:59

@unorti: Nagyon nem akarod érteni, de hát orbanista vagy...

Az egyetemi felvételihez a világ szinte minden pontján bizonyos tanulmányi szint szükséges. Nálunk elég volt a szochazás érdemrend, lásd a házelnök elvtárs. Elég volt hozzá a munkás paraszt származás és ment a dolog. Nyugaton ilyen "értékek" mentén nem lehetett egyetemre jutni.
Tévedés azt hinni, hogy pénzzel a felvételi szint megvásárolható volt.

A fidesz jelenlegi vezérkara a származása okán nem nagyon rúgott volna labdába ezen a téren, az általa oly üdvösnek tartott Horthy rendszerben!
Ezt persze Te is tudod de a zászló becsülete nálad felülírja a józan észt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.05 09:19

@Abbe: És enélkül a 40 év nélkül a mai fidesz vezérkar többségének nem lenne ingyen diplomája,


..Nyugaton 1948 után nem lettek diplomások ???...még több ,mint nálunk ,és ott is ingyen volt ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.05 09:17

@Zodiakus: És a gagyi 25 év???


..gagyi 20 év ..1990-2010 ,volt !! szdsz-el ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.05 09:16

@kasszandra: Ferge Zsuzsa is elismerte, hogy még "a baloldalon sem hajlandó elfogadni a társadalom az ellenszolgáltatás nélküli osztogatást."


..jogos ,igaz !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2015.05.05 09:14

@Abbe: És mint jelen esetben is rámutat az oktatás súlyos hiányosságaira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html