Elárulta a kormány, mennyit költünk az E.On-államosításra

A várnál drágábban, mostani árfolyamon "legfeljebb" 255 plusz 90 milliárd forintba kerül az E.On gázüzletágának megvásárlása - derül ki a péntek délután benyújtott költségvetési módosító javaslatból. Az állam készfizető kezességet vállal a teljesítésért.
NAPI, 2013. február 8. péntek, 17:09
Fotó: Napi.hu

Benyújtotta a kormány az idei költségvetés első módosítását, ám nem Matolcsy György, hanem példátlan módon a fejlesztési miniszter Németh Lászlóné jegyzi. Alig egy hónap telt el az idei évből, ezért itt az ideje módosítani a 2013-as költségvetést - láthatóan így gondolja a kormány, miután tavaly kilenc ízben írta át a büdzsét.

A kiegészítés szerint "Az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.On SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, az E.On Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és E.On Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. részesedéseinek megvásárlásáért fizetendő legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő, az adásvételi szerződésben meghatározott árfolyamon számított forint összegű, valamint a megvásárolandó társaságok tevékenységéhez kapcsolódó készletek megvásárlásáért fizetendő legfeljebb 90 milliárd forint összegű fizetési kötelezettségei teljesítéséért."

Mindez azt jelenti, hogy a szorosan vett, mintegy 255 milliárd forint értékű eszközállomány megvásárlása mellett az állam az ellátáshoz szükséges földgázkészletekre is kezességet vállalt, maximum 90 milliárd forint értékben.

Amennyiben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit, az E.On SE az állami kezesség érvényesítését az államháztartásért felelős miniszternél írásban kezdeményezheti az igényelt összeg és bankszámlaszámának feltüntetésével. Az állami készfizető kezesség 2013. szeptember 30. napjáig áll fenn.

Példátlan "részlet"

A mostani módosítás abból a szempontból is furcsa, hogy nem a költségvetésért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hanem a fejlesztési tárcát vivő Németh Lászlóné nyújtotta be - ami több mint szokatlan, mondhatni példátlan. (Mint ismert, Matolcsy az egyik esélyes jelölt az jegybankelnöki székbe.)

Az MVM Zrt. közgyűlése múlt héten, január 31-én hagyta jóvá a fő tulajdonos magyar állam képviselőjének előterjesztését. Az E.On gázüzletágának (a hat tárolóban összesen 6 milliárd köbméter mobil tárolókapacitással rendelkező E.On Földgáz Storage Zrt., illetve a jelenleg inkább veszteséges nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt.) megvásárlásáról december közepén már kormányhatározat is született. (A hírek szerint a kisrészvényesek sokallották a vételárat, egyikük egy alternatív indítványt is benyújtott.)

Korábban széles skálán szóródtak a lehetséges vételárral kapcsolatos becslések. Mártha Imre volt MVM-vezér az Indexnek azt mondta, "a kormány nagyjából 500 millió euróval többért készül megvenni az E.On cégeit, mint amennyit azok a vagyonértékelések alapján érnek" − ezek Mártha szerint 40 millió, illetve 300 millió euróról szóltak. A 40 millió eurós tétel irreálisan alacsonynak tűnt, ahogyan a még korábban emlegetett 1,2 milliárd eurós lehetséges vételár túlságosan magasnak. Mindenesetre, más szakmabeli vélemények szerint is, az elmúlt évek folyamatai következtében a gázkereskedelmi jog és a zömmel a tárolókból álló eszközök piaci értéke csökkent a 2000-es évek ukrán-orosz gázválságai által meghatározott állapotokhoz képest.

A régió más országaiban is jelentős tárolókapacitások épültek az elmúlt években, a beszerzési útvonalakat és forrásokat sikerült diverzifikálni, a kereslet pedig egész Európában csökkent. Az ügylet értelmét ezért sokan eleve megkérdőjelezték, míg Orbán Viktor kormányfő szerint az a további rezsicsökkentés(ek) alapja lehet, mivel ezáltal a jövőben Magyarország tárgyalhat arról, mennyi gázt, milyen ütemezésben és áron vásárol majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

brunn, 2013.02.10 17:31

Ez megint egy "bombaüzletnek" látszik. No, nem nekünk, magyar póóóógároknak. Majd idővel kiderül, miféle-kiféle jár jól
(bár, lehet, hogy sosem tudjuk meg). Orbán pedig még a vádlottak padján sem fogja elárulni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.10 12:17

Ez minden eddiginél nagyobb összeg, semmiféle minimumon való véelről nincs már szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.02.09 12:36

oldwiseman, 2013. február 9., szombat 12:18

" Vajon mi lehet a hátterében annak, hogy a teljesen reális 3-400m EUR helyett több, mint 800m EUR a vételár??"

A kérdés azok után különösen jogos, hogy mind az MVM volt vezére, mind Bajnai már a megvétel előtt jelezték, hogy jóval kevesebbet érnek a gáztárolók mint amennyiért meg akarják venni. Már ha érdemes egyáltalán, a túlkínálat miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2013.02.09 12:18

Üdvözlendő az a gondolat, hogy az anno az akasztófára való 1. mszp-szdsz kormány által elkótyavetyélt STRATÉGIAI szektort, azaz az energiatemelő és elosztó vállalatokat - lehetőségeinkhez mérten- visszavegyük. És itt a "lehetőségeinkhez mérten-en" van a hangsúly, ugyanis meggyőződésem, hogy most nem olyan idők járnak, hogy ennyi pénz dobjunk ki az e.on gázüzletágára! Mégha a teljes e.on lenne, akkor azt mondanám, hogy nosza, rajta,de a gázüzletágért, ebben a katasztófáis gazdasági, pénzügyi helyzetben a reális becsértékénél félmilliárd ojróval többet kiadni, nos ez felér egy hazaárulással! Ezért remélem felelni fognak azok, akik -csakúgy, mint a mol esetében- egyértelműen elherdálták ezzel a tranzakcióval a közpénzeket. Vajon mi lehet a hátterében annak, hogy a teljesen reális 3-400m EUR helyett több, mint 800m EUR a vételár??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.09 09:12

@Fricibacsi: helló a molly pakett 25% annó volt 24 k/db most menekülnek belöle még az arabok is áron alul kiszórták, gondolom most higította s&lm&czi és narancs bróker kompánia. jó akkor a narancs brigád ural 28%-ot. oszt jónapot. mehgint bevásároltak, egy év múlva ér majd 10k/db. Az eon csak aért kell hoogy a narancs olg&rcha ingyé melegítse a medencéket jakuzzikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html