Elárulták a magyarok, mekkora minimálbért tartanának elfogadhatónak

Idén különösen nehéz tárgyalássorozat végére született meg a minimálbér-megállapodás, amely februártól határozza meg a legkisebb adható bér összegét és ezen keresztül számos juttatásét. A Pulzus Kutató felmérése szerint a magyarok számára lényegesen magasabb összeg lenne elfogadható.
Szász Péter, 2021. január 28. csütörtök, 14:27
Fotó: Pixabay

Idén februártól a bruttó minimálbér és a garantált bérminimum közel 4 százalékkal emelkedik, így előbbi 167 400 forint (kedvezmények nélkül nettó 111 321 forint), utóbbi pedig 219 ezer forint (kedvezmények nélkül nettó 145 635 forint) lesz.

A koronavírus-járvány kiélezte a minimálbérről szóló vitát, bár az álláspontok nem voltak nagyon távol egymástól. A munkáltatók körülbelül 3 százalékos emelést javasoltak eredetileg 2020-ban, amelynek alapján januártól a minimálbér 5 ezer forinttal emelkedett volna, eközben a munkavállalói érdekképviseletek 6,5 százalékos emelést akartak. A végén ebből lett a 4 százalékos kompromisszum.

Ha a gazdaság teljesítménye elér egy bizonyos szintet, akkor lehetőség van a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) újabb két százalékponttal, 15,5-ről, 13,5 százalékra csökkentésére. Ezért a bértárgyaláson a munkaadói és a munkavállalói szervezetek megállapodtak, hogy a szocho csökkentéséből keletkezett megtakarítás fedezet lehet további 1 százalékos béremelésre

Mindezek ellenére a minimálbér összege messze elmarad a magyarok elvárásaitól - legalábbis ez derül ki a Pulzus reprezentatív kutatásából, amelyet lapunk megbízására készített a közvélemény-kutató.

Ezt kell tudni a kutatásról!
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét. "Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"

A 2020-as, de még jelenleg is érvényben lévő bruttó 161 ezer forintos összeggel a válaszadók 5 százaléka elégedett. 23 százalékuk szerint mindenképpen magasabb összeg kell, de nem baj, ha a 200 ezer forintot nem lépi át.

A legtöbben, 36 százalék a 200 és 250 ezer forint közötti sávba tenné a minimálbért, 19 százalék 250 és 300 ezer közé, 13 százalék pedig ennél is magasabbra.

Az emberek 4 százaléka szerinti nem kell minimálbér, a piacra bíznák a szabályozást.

Bár iskolai végzettség szerint nem alakult ki éles törésvonal a kérdésben, az alapfokú végzettségűek realistábbnak tűnnek, körükben ugyanis nagyobb azok aránya, akik 161 és 200 ezer forint közötti összeget tartanának ideálisnak, és érezhetően kevesebbek vágynak 250-300 ezer forint közötti összegre.

Persze minden végzettségi kategóriában a 200-250 ezres fizetési sáv vezet.

Az idősek nem vinnék túlzásba

A kor szerinti bontásból az derül ki, hogy a 60 év felettiek kisebb arányban tartanák ildomosnak a minimálbér 250 ezer forint fölé emelését, mint a fiatalabb generációk.

Ez érthető, ha azt nézzük, hogy az idősek juttatásai az elmúlt évtizedben erősen leszakadtak az átlagbértől, legalábbis attól az összegtől, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal közöl. Az átlagbér mostanra több mint a duplája az átlagos nyugdíjnak.

Az idősek helyzetén ráadásul az sem javít, hogy azok a termékek - például élelmiszerek és gyógyszerek - amelyek az ő fogyasztói kosarukban nagyobb súllyal szerepelnek, jellemzően erősebben drágultak, mint a teljes infláció.

A 60 év felettiek körében nagyobb azok aránya is, akik megelégednének a mostani minimálbér-szinttel vagy eltörölnék azt. Ezzel szemben 40 százalékuk adna 200 és 250 ezer forint közötti legkisebb bért.

Nagy az egyetértés a fővárosiak és a vidékiek között is, függetlenül, hogy megyeszékhelyen, városban vagy községben laknak, holott Budapesten jellemzően magasabbak a bérek és drágább az élet is.

A nemek közötti bontásból az derül ki, hogy a nők között valamivel többen vannak azok, akik 250 ezer forint fölötti minimálbérrel lennének elégedettek.

Euróban számolva nem túl rózsás a helyzet

A forint évről évre gyengül, de a minimálbér emelkedésének mértéke általában nagyobb volt ennél a gyengülésnél. Tavaly azonban akkorát gyengült a forint az euróhoz képest, hogy míg a 2020-as minimálbér még 317 eurót ért, az idei - februártól érvényes - összeg már csak 309 euró, vagyis az emelés ellenére külföldön kevesebbet ér - számolta ki a 444.hu.

Csak az összevetés kedvéért a cseh minimálbér 519, a szlovák 510, a lengyel pedig 442 euró.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2021.01.29 10:13

@Fricibacsi4:
"Arról kussolnak hogy Magyarországon van garantált minimálbér 219 000 Ft ami 618 Euróval veri a cseh, lengyel és szlovák minimálbért"

Egyrészt a 219.000 Ft garantált bérminimum 360 Ft-os euróval számolva csak 608 EUR.
Másrészt a garantált bárminimum nettója 145 635, 404 euró, azaz még ez is alacsonyabb a visegrádi országok minimálbérénél.

minimálbérek 2021 bruttó-nettó:
- magyar 465 - 309
- szlovák 623 - 510
- lengyel 625 ? 442
- cseh 546(2020) - 519

Csak szólok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.01.29 09:14

@europeer:
"Akkor minek ennyi ember, aki sem dolgozni nem fog, sem vásárolni, mert nem lesz fizetése."

Ezt kérdezd meg G. merkeltől!!!!
Szerinte nekünk is kell a sok afrikai agyhalott, aranyat érnek!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.01.29 09:12

@europeer:
"Ezt most megint nem értem. "

Az új gyógyszered lehet az oka, van benne gondolkodásgátló!
:D

"Vagy ez a sok alacsony képzettségű melós, akit folyamatosan hülyézel, az hirtelen mind kvalifikált szaki lesz"

Figyelj csak ezt írtam, NEM HIRTELEN, HANEM:
"majd hosszú-hosszú idő után megjelennek a"
"Csak fokozatosan lehet haladni."

Kiemelem neked:
ÉVTIZEDEK ALATT, "HOSSZÚ-HOSSZÚ IDŐ UTÁN", "FOKOZATOSAN" így érted?
:D

"ez a sok alacsony képzettségű melós"

Elismered, hogy sok alacsony képességű melós van, aztán meg csodálkozol, hogy alacsony a bérük...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.29 08:43

@krix16: "Kicserélődik a robot munka magasabb hozzáadott értékűre!"
---------
Ezt most megint nem értem.
Nem lesz rabszolgameló, csak egyedi, magas minőségű termékek gyártása?
Akkor minek ennyi ember, aki sem dolgozni nem fog, sem vásárolni, mert nem lesz fizetése.
Vagy ez a sok alacsony képzettségű melós, akit folyamatosan hülyézel, az hirtelen mind kvalifikált szaki lesz, gyorstalpalón?
Mindenki agyhalott, nem normális, te elmebeteg vagy, oszt hirtelen magasabb értékűvé avanzsálódik.
Szijjártó hozza a kínai oltást, saját engedélyével, beoltják a népeket, oszt megvilágosodnak a kínai techoltástól.
Én elismerem a kínaiak tudását, a világon elsőként fedeztek fel dolgokat, sok olyat, amit mások ma sem tudnak utánozni, így elhiszem, hogy ilyen oltást küldenek.
Ideje lenn már 9,5 millió zseni országának lenni, ennyi okoskütyű mellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2021.01.29 06:28

Az a fő problema.hogy kevés innovatív termék van,ami magyar szabadalom. Ha van is valami értelmes dolog az itthon nem megvalósítható. Vagy nincs hozzá kormányzati támogatás vagy csak akkor állnak mellé,ha valami csókos lefölözi a lóvét. Ezért,ha van valami okosság,akkor a szabadalmát eladják külföldre. Utána ők lesznek a gazdák és mi meg örülhetünk,ha dolgozhatunk náluk rabszolgabérért. Ezért tart ott a nyugat,ahol tart. Ezt mindenki tudja. Csak akkor az orbánfajtának vissza kellene venni az arcból. Nem probléma az,ha valaki büszke. Az a gáz ,hogy ha nincs mire. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html