A 60 százalékos ígéret benne van az Európai Bizottsággal 2014-ben kötött szerződésben is, de a kormány azóta is számtalan helyen ígérte, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elérje ezt az arányt.

A végeredmény azonban elképzelhető, hogy mégsem lesz a kedvükre való: a Portfolio.hu számításai szerint ugyanis legfeljebb 47, illetve 50 százalékos arány jöhet össze. Hogy jön ez ki? A portál átlapozta az összes Operatív Program legfrissebb, jelenleg hatályos uniós pályázati menetrendjének összes kiírását és megnézték, hogy mely felhívás tartozik gazdaságfejlesztési kategóriába. Ez utóbbiak egyébként azok, melyeket az alábbi célokra adnak pénzt:

  • kutatás-fejlesztés és innováció
  • információ-kommunikáció-technológia
  • kis- és középvállalkozások támogatása
  • energetika, energiahatékonyság
  • foglalkoztatás és egyéb gazdaságfejlesztés

 

Igaz a portál csak az idei számokat nézte át, így például jövőre lehet még feljebb tornázni a számokat, ám mint írták, 2017-re már csak kevés pályázat megjelenése csúszik át, így ezek a számok már csak alig húzhatók feljebb. Persze a mostani, közel 50 százalékos arány is előrelépés, hiszen az előző 2007-2013-as ciklusban még 40 százalékot ígért az aktuális kormány, ebből lett 17 százalék.

A portál számításai szerint tehát az idén év végéig megjelenő GINOP pályázatok esetében 91,64 százalék, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) 42,25 százalék, a Vidékfejlesztési Programban (VP) 58,4 százalék és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 23,62 százalék arányú forrás használható közvetlen gazdaságfejlesztési célokra. Emellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 52,2 és 58,6 százalék és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 34,04 és 14,29 százalék közötti arányt lehet "betudni" megítélésük szerint közvetlen gazdaságfejlesztési célok támogatására.