Elbukja Magyarország a gigantikus gázmezőt?

Miután többévi kutatás után 2012-ben nem kaptunk koncessziót a további munkálatokra, megérett bennünk az elhatározás, hogy bíróság elé visszük az ügyünket - fogalmazott Szabó György, a makói földgázmezőn aktív TXM Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Bányászati Szövetség szakmai konferenciáján.
Major András, 2013. május 27. hétfő, 13:15

Ma Magyarországon a szakhatóság tiltja a rétegrepesztést, amelyet 1957 óta alkalmaznak a világban, így jelenleg mi sem rendelkezünk engedéllyel; megérett bennünk az elhatározás, hogy bíróság elé visszük az ügyünket - fogalmazott Szabó György, a TXM Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Bányászati Szövetség szakmai konferenciáján. (A TXM Olaj- és Gázkutató Kft. tulajdonosa a kanadai Falcon Oil & Gas által birtokolt, delaware-i (USA) bejegyzésű Mako Energy Corp. A TXM és a versenytársak magyarországi tevékenységéről bővebben itt olvashat.) Az előzetes környezeti hatástanulmány jóval 2010 előtt megszületett, a bányatelken aktív kutatás folyt, aztán 2012-ben váratlanul megváltozott a helyzet, és nincs koncesszió - fejtette ki a nem konvencionális kutatás-termelésről, rétegrepesztésről tartott előadásában. A szakember szerint megkockáztatható, hogy kormányzati koordinációs probléma áll a háttérben. Furcsa helyzet állt elő, azt is mondhatnám, "ex lex" állapot - fogalmazott Szabó, aki szerint a hatáskörtúllépés tényállása is fölvetülhet. Szavai szerint a rétegrepesztéshez használt víz kapcsán a hatóság részéről az a kifogás is elhangzott, hogy rákkeltő anyagot tartalmaz, de amennyiben így is lenne, a jelenség akkor az ÁNTSZ hatáskörébe tartozna. Nem az MBFH ellen, hanem annak érdekében akarunk ellépni a holtpontról, ugyanis az egész országnak rossz, hogy nincs érvényes koncesszió - mondta.

A társaság egyébként éppen csütörtökön közölte, hogy aktivizálja magát és a makói nem konvencionális gázmezőn szerbiai partnere, a Gazprom érdekeltségébe tartozó Naftna Industrija Srbije (NIS) kezd fúrásokba.

Új koncessziót ígér a hivatal

Heteken belül várhatóan megjelenhet több új, magyarországi bányászati pályázati kiírás, miután a nemzeti fejlesztési minisztérium aláírta a dokumentumokat - erősítette meg Tamaga Ferenc, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) elnök-helyettese a Magyar Bányászati Szövetség szakmai konferenciáján. A hét darab (négy szénhidrogén, három geotermikus) pályázati kiírásokat Brüsszelbe is kell küldeni, az uniós publikációra várhatóan körülbelül nyolc hetet kell még várni - tette hozzá. Az MBFH folyamatosan vizsgálja a területeket, a közeljövőben várható hét kiírást követően rövidesen újabb előkészített területek kerülhetnek sorra. A jövőben felgyorsul a koncesszió kiadása, évi 10-15 újabb kiírás megjelenésére lehet számítani Tamaga szerint. Magyarországon két és fél éve nem adtak ki új bányászati kutatási koncessziót.

A bányajáradékról szólva Tamaga elmondta, annak összege 2011-ben 112 milliárd forinton tetőzött, 2012-ben viszont 99 milliárd forintra csökkent. A jelenséget nem a termeléscsökkenés magyarázza, hanem a hatósági árak bevezetése a szénhidrogén értékesítésében. A járadék 80 százalékát a kitermelt földgáz, 18 százalékát pedig kőolaj után fizetik be.

Előkészítés alatt Recsk

A közelmúltban a mecseki uránbányászat újraindításáról kiadott kormányhatározatot követően tárcaközi egyeztetésen van az Ásványvagyon-hasznosítási és Készketgazdálkodási Cselekvési Terv kormányhatározatának tervezete, amely a gátló tényezők felszámolását is célozza. Ezentúl előkészítés alatt áll a Recsk I-II. bányatelek és infrastruktúra hasznosítására szolgáló kormányhatározat, illetve a bányászati kutatást és kitermelést segítő új szabályok bevezetése is napirenden van.

A szabályozási környezet folyamatos változásához a bányafelügyelet több bányászati jogszabály módosításának kezdeményezésével ugyancsak hozzájárul, ezek zöme már hatályba is lépett. További módosítások pedig folyamatban vannak, amelyek a bányászati törvényt és végrehajtási rendeletét érintik. Ezek a földtani kutatás részletes szabályainak meghatározását célozzák, ami a nagy radiokativitású földalatti tárolókat is beonja a területre, valamint a szénelgázosító kísérleti üzem bevezetése is tervben van. Véglegesítésre vár az Ásványvagyon-hasznosítási és Készketgazdálkodási Cselekvési Tervben megfogalmazott, bányászatot és földtant érintő intézkedések és feladatok; továbbá, előkészítés előtt áll az energetikaikutatás-fejlesztési-innovációs cselekvési tervben lévő, a hazai energiahordozó vagyon és geológiai adottságok hasznosítására irányuló intézkedések kidolgozása is. Az ez utóbbi által meghatározott öt kitörési pont közül kettő vonatkozik a bányászatra: a tisztaszén technológia és a megújuló energiaforrások (geotermia). Mindez a bányászat fejlesztésének szándékát bizonyítja - fogalmazott Tamaga Ferenc A bányászati szakigazgatás szerepe és lehetőségei című előadásában.

Míg Texasban hét nap alatt lehet engedélyeztetni a tervezett fúrási tevékenységet, akár online is, addig Magyarországon legutóbb tíz hónap alatt sikerült lefolytatni a procedúrát, a hivatal jóindulatát nem kétségbe vonva - tette hozzá az elhagzottakhoz Varga Károly, a RAG Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.05.27 17:20

@Zodiakus: "Nincs gyakorlati tapasztalat."
De van. Észak-Amerikában, Oroszországban. Úgyis amerikaiak fogják kitermelni ezt a gázt, kérdés, hogy egy élelmiszer segélyért cserébe fogunk kiadni engedélyt 20 év múlva, mert az ipar elhagyta Európát, lévén a földgáz ára már most is ötszöröse(!) az észak-amerikainak, vagy a közeljövőben. Ha most lépünk, akkor beletududunk folyni a technológiába, és később magyar cégek részesedni tudnak az ukrajnai meg lengyel hasonló gázmezők hasznából. Ha Brüsszelnek környezetvédelmi kifogásai vannak, akkor két dolgot tehet: 1, Elkezdi képviselni az európai érdekeket, és ráveszi ivánékat, hogy adják legelább féláron a gázukat. 2, Félreáll, és hagyja végre az európai válallakozó szellemet érvényesülni. Ehhez persze fel kellene számolni az orosz maffia befolyását és a korrupciót. (Hé, mi fedeztük fel Amerikát, nem ők minket.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2013.05.27 17:03

@Zodiakus: Európában egyedül a régi nyertes horvát cégnek volt/van tapasztalata ennyire mély fúrással kapcsolatban. Ez a makói gázmező csak a politikának jó, hangulatkeltsre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2013.05.27 16:09

@csabymihaly: Te vagy szánalomra méltó. Atv-ből tájékozódsz az tisztán lejön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.05.27 15:45

Európában a kőzetrepesztéses technológia még új.Nincs gyakorlati tapasztalat.Nem egy olcsó eljárás,így ettől semmi költség csökkentés nem várható.
Egyenlőre ha van ott palagáz,maradjon.Később már lesz más országokban tapasztalat,technológia.És emelkedni fog a hagyományos gáz ára.Tehát idővel majd megéri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csabymihaly, 2013.05.27 14:53

Ezek a Magyarok és ezt látja Európa .Szánalmasak vagyunk, ezért utálnak minket . . Kifogja kitermelni, USA- Kanada ? Ők majd repeszthetnek , nem lesz probléma az ÁNTSZ hepciáskodása .Folytatódik az offsohre mutyi ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html