Az iskolai digitális táblák közbeszerzésére augusztusban kiírt pályázatra két ajánlat érkezett: az IBM vezette konzorcium és a HP Magyarország által szervezett cégcsoport szállt be a 23 milliárd forintos tenderbe.

Az ajánlatokat viszont érvénytelennek találta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ezért a több tízmilliárdos közbeszerzés eredménytelen.

A HP túl drága volt, az IBM pedig necces cégekkel karöltve pályázott. (Az IBM konzorciumában részt vett a Synergon és az Albacomp is, a GVH által ellenük korábban lefolytatott kartell-eljárás viszont kizáró ok volt.)

Október végén ez első körben mintegy negyvenmilliárd forintos ajánlatot tettek a szállítók, szemben a rendelkezésre álló 23 milliárd forintos kerettel. Már akkor felmerült a közbeszerzés leállítása, ugyanakkor a keret növelésére nem volt hajlandó NFÜ. Az ajánlatok bőven a pici árak felett voltak, miután az ajánlattevők a magyar pénzügyi helyzet instabilitásával számolva októberben 400 forintos euróárfolyamot prognisztizáltak 2009-re, és így is árazták az ajánlatukat. További drágító tényező volt, hogy a hitelszűke miatt a féléves finanszírozást is így árazták a cégek.

A pénzügyi helyzet normalizálódásával azután tavaly decemberben az IBM 19 milliárdra hozta le az árat, a HP 28 milliárd forintra mérsékelt.
Ezzel egy középkategóriás laptop ára hároméves garanciával, telepítéssel 115 ezer forintra jött volna ki operációs rendszerekkel együtt. A felső kategóriás digitális tábla darabja pedig 360 ezer forintba került volna.