BUX
37350

Eldől, bóvli lesz-e Magyarország

Hazánk csak akkor őrizheti meg még éppen befektetésre javasolt minősítését, azaz kerülheti el a bóvlikategóriát, ha a kormány komolyan gondolja a bejelentett reformokat - derül ki a Reuters elemzéséből.

NAPI, 2011. január 28. péntek, 12:31

Magyarország várhatóan megőrzi még befektetésre javasolt minősítését, amennyiben a kormány szigorúan végrehajtja a bejelentett 600-650 milliárd forintos hároméves fiskális kiigazítást - derül ki a Reuters elemzéséből. Az összeállítás szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tavalyi szakítás és a végrehajtott "szokatlan" intézkedések sora bizonytalanította el a befektetőket, a piaci nyomás azonban mára elodázhatatlanná teszi a tartós fiskális reformok megvalósítását a költségvetés egyensúlyba hozása érdekében.

A Reuters felidézi: Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtökön arról beszélt, hogy a kormány eltökélt a reformokkal kapcsolatban, amelyek néhány keményt döntést is jelentenek majd, és amelyektől a büdzsé 600-650 milliárd forintos egyensúlyba hozását várják 2013-ra.

Amint arról beszámoltunk, a kormány strukturális reformprogramját - amelynek egyes elemei már ismertek - várhatóan csak február végén jelentik be.

Egy ilyen strukturális átalakítás - amennyiben ténylegesen megvalósul - érezhetően csökkentené a Magyarországgal szemben fennálló fiskális kockázatokat, ezzel elhárítaná a további leminősítések fenyegetését - értékelte a bejelentést a BNP Paribas. Az átalakítások életbe vágóak, amennyiben az ország az EU-előírás három százaléka alatt kívánja tartani GDP-arányos költségvetési hiányát 2012 után, amikor a GDP 1,3 százalékát adó válságadókat ígérete szerint kivezeti a kormány, illetve kiterjeszti a vállalati és személyi adócsökkentéseket. Szükségtelenné válnak a különadók?A Reuters cikke szerint Magyarországnak arról is meg kell győznie a befektetőket és a nemzetközi hitelminősítőket, hogy fenntarthatóbb szintre képes csökkenti - a közép-európai régióban legmagasabb - államadósságát. A reformokat Orbán Viktor miniszterelnök februárban jelenti majd be, a Matolcsy által körvonalazott tervek azonban már 2012-re beválthatják a költségvetés javulásához fűzött remények felét, néhány hatása pedig már idén érezhető lesz. Elemzők szerint a program elegendő lehet a hiány - a válságadókból származó bevételek kiesése utáni - 3 százalék alatt tartásához. Amennyiben a 650 milliárdos megtakarítás valóban megvalósul, akkor az egyes ágazatokra kivetett adók szükségtelenné is válnak - fogalmazott Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője. Éppen ezért komoly pozitív hatása lenne, ha a reformokkal párhuzamosan a válságadók kivezetését is egyértelműen kommunikálná a kormány. Orbán korábban úgy nyilatkozott, a megszorítások a nyugdíjrendszert, a gyógyszerkasszát és a munkanélküli-ellátást érintik majd. A Reuters felidézi: a magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése a foglalkoztatási ráta jelenlegi 55 százalékról az EU-átlag 65 százalék körüli értékre emelése. A kiigazítás mértékét 500 milliárd forintra teszi Barta György, a CIB Bank elemzője, így a 600 milliárdos csomag is megfelelőnek látszik véleménye szerint. A piac jól reagált eddig

Az első piaci reakciók pozitívak voltak, a forint az euróhoz képest 272-es szintig erősödött, az állampapírhozamok pedig kilenc hetes mélypontra kerültek. A CDS-felár pedig a január eleji 400 bázispontos értékről 355 bázispontig csökkent (bár még mindig magasan a közép-európai átlag felett áll) - írja a Reuters. A bejelentett intézkedések ugyanakkor erős politikai akaratot igényelnek, a kormány eddig azonban elutasította a megszorításokat és populista programban gondolkodott. Az IMF legutóbbi, októberben kiadott közleménye rászorultsági alapú szociális ellátás bevezetését javasolta Magyarországnak, főleg annak fényében, hogy gyermekes családok komolyabb adókedvezményekben részesülnek az idei évtől. Az IMF szerint megtakarítást rejtenek ezen kívül az energiaár-támogatások, a közmunkaprogramok és a veszteségtermelő közösségi közlekedési cégek átalakítása.

Magyarország mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre már nem ajánlott "bóvli" kategória szélén áll, negatív kilátásokkal. Annak ellenére, hogy az ismert tervek nem érintik a túlterebélyesedett önkormányzati rendszer, az oktatás vagy az egészségügy átalakítását, arra elegendőek látszanak, hogy a könnyítsenek a költségvetési helyzettel kapcsolatos félelmeken. Egyes elemzők azonban a Reuters szerint arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet vissza is üthet, amennyiben a kormány tervei nem felelnek meg az idő közben magasra került befektetői elvárásoknak.A Fitch csütörtökön jelezte, hogy kivár, a Morgan Stanley pedig azt közölte, továbbra sem zárható ki a leminősítés.