Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány tegnap adta ki a feladatot arra, hogy megvizsgálják, lehetséges-e a fogyasztóói árak tíz százalékos csökkentése. Egy éjszaka elég volt az apparátusnak, hogy megtalálja a választ, ami nem is lehetett kétséges.

A 10 százalékos árcsökkentés, a termelő-szolgáltató cégeknél veszteséget, a költségvetésben többletkiadásokat generál. A BÉT-en az áramszolgáltatók, a Mol és a Magyar Telekom árfolyama is negatívan reagált - erről további részletek itt olvashatók.

Amint arról beszámoltunk, Lengyelországban és Bulgáriában is a gázárak csökkentéséről határozott a kormány, ám ott ezt a Gazprommal elért áralku tette lehetővé.

Az adminisztratívan megállapitott átvételi árak a hazai gázkitermelésben éppen úgy nem képesek a lekötött tőke megtérülését biztosítani, mint a paksi atomerőmű esetén - kommentálta a Véleményvezér blog témában írt bejegyzését Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója, a Mol volt stratégiai és fejlesztési igazgatója. Hozzátette: beruházások hiányában a magyar gázkitermelés az előrejelzéseknél jóval gyorsabban zuhan, az energiastratégiai szempontból egyébként támogatható új paksi reaktor finanszirozása a lehetetlennel határos. (...) A termelők és a fogyasztók között egyébként nem nyerészkedő spekulánsok vannak, hanem a hálózat, amelynek tőkeigénye nagyobb, mint a hagyományos erőműveké. (...) Amennyiben ez a beruházási igény nem jön, a hálózat leromlik. A nagy villamosenergia rendszer összeomlások, amikor egy komplett ország sötétben marad, szinte mindig hálózati, nem pedig erőművi problémákból származnak, azt talán emliteni sem kell, hogy az energiaellátás biztonsága az ipari versenyképesség kulcs tényezője.

A szakember szerint a lakossági fogyasztás fetisizálása értelmetlen, két lokból is: műszaki szempontból nem létezik olyan, hogy lakossági fogyasztó, a hálózat egy műszaki rendszert képez, amelyet a fizika még kétharmaddal sem módositható törvényei irányitanak. Még szabályozási szempontból is, Magyarországon egymillióval több lakosságinak minősülő vételezési pont van, mint ahány háztartás az országban él, a horgásztanyáktól a társasház földszintjén működő fodrászatig. A nonprofit, csökkentett lakossági energia szolgáltatás óriási katyvaszt fog eredményezni, amelynek legvalószinűbb következménye egy látványos, a Facebookon kedvelten megosztott műholdkép lesz: egy sötét Magyarország sziluett a kivilágitott Európa közepén. Tulajdonképpen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének legjobb jelképe - írta kommentjében Varró.