BUX
38240

Eldőlt: adómentes lesz a nyugdíj

Zárószavazás előtti módosító javaslattal kerül be a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításáról szóló törvénybe, hogy adómentes lesz a pozitív reálhozam - írja az MTI.

NAPI, 2010. december 13. hétfő, 13:53

A nyugdíjreform- és adósságcsökkentő alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslat zárószavazása előtt nyújtotta be hétfőn a módosító indítványt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az indítvány összhangba hozza az Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők által jegyezett, múlt héten a parlament elé terjesztett politikai nyilatkozattervezetet a törvénnyel.

A magán-nyugdíjpénztári rendszert átalakító törvényjavaslat végszavazását hétfőn tartja a Ház, ehhez nyújtott be zárószavazás előtti módosító indítványt a nemzetgazdasági miniszter. A javaslat szerint az állami rendszerbe visszalépő tagi kifizetések (vagyis mind a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések, mind a reálhozam) adómentesen felvehetők lesznek.

A módosító indítvány rendelkezik arról is, hogy az a biztosított, aki fenntartja pénztártagságát, a 2011. december 1-jét követően megszerzett járulékalapot képező jövedelmei után 10 százalék tagdíjat fizet a pénztárnak, és nem lesz számára kötelező, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe nyugdíjjárulékot fizessen.

A módosító javaslat némileg változtat a határidőkön is: továbbra is él az a szabály, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagnak a magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról 2011. január 31-ig kell nyilatkoznia; de nyilatkozat hiányában a nyugdíjpénztári tagság nem február 1-jén, hanem március 1-jén szűnne meg.

Az a helyszíni nyilatkozattételre jogosult személy, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártag, aki nem tud 2011. január 31-éig rajta kívül álló okból nyilatkozni, annak az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül, de legkésőbb 2011. február 28-áig kell nyilatkoznia.