BUX
37689

Eldőlt: Budapestnek több jut, a kerületeknek kevesebb

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés az idei forrásmegosztási rendeletet.

Papp Zsolt, 2011. január 31. hétfő, 10:12

Pesti Imre volt főpolgármester-helyettes és fővárosi képviselő helyére (aki január 1-jétől a fővárosi kormányhivatal vezetője lett) a Fővárosi Választási Bizottság Velkey Györgynek adta a mandátumot. Az új képviselő a Fővárosi Közgyűlés ülése kezdetén letette az esküt.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes az ülés elején bejelentette: visszavonja a civil szervezetekkel kötött közszolgáltatási szerződések felbontásáról, a fővárosi egészségügyi és szociális intézmények szerkezetátalakítási koncepciójáról szóló előterjesztését. Ugyancsak nem lesz napirenden a 2011-es útfelújításokra vonatkozó közbeszerzési eljárások megindítása, valamint az Új Köztemető főbejáratához tervezett körforgalom megépítésére vonatkozó tender megindítása.

Egyhangúlag jóváhagyta a közgyűlés a főváros és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)  közötti együttműködési megállapodást. A dokumentum szerint a gazdasági helyi jogalkotás, a gazdaság általános érdekeinek érvényesítését szolgáló köztestületi feladatok gyakorlása terén, a főváros gazdasági fejlődése erősítésében, ipari, kereskedelmi, fejlesztési, turisztikai, közlekedésfejlesztési politikájának kialakításában működnek együtt a felek. Rögzítették azt is, hogy együttműködnek a közép-magyarországi régió fejlesztésében, támogatják a fővárosban a vállalkozások működési feltételeinek javítását, fellépnek a feketegazdaság, különösen az illegális kereskedelmi és ipari tevékenység ellen.

Tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés az idei forrásmegosztási rendeletet (ez az 213 milliárd forint állami forrás főváros és kerületek közötti elosztását jelenti, előbbi 47,2 százalékban, utóbbiak 52,7 százalékban részesülnek). A vitában Tüttő Kata (MSZP) nehezményezte, hogy fideszes törvénymódosítás révén a fővárostól az idegenforgalmi adóbevételeket a kerületekhez csoportosították át. Rogán Antal (Fidesz) azt emelte ki, hogy a forrásmegosztási jogszabály az MSZP-SZDSZ koalíció ideje alatt a főváros hátrányára változott, az idén először változott, némileg a főváros javára módosult, 4 milliárd forinttal megnövelve a városnak jutó szja-bevételeket.

Tarlós István főpolgármester (képünkön) úgy fogalmazott: Tüttő Kata és Rogán Antal más-más nézőpontból világította meg a problémát, „de egyiküket sem tudom cáfolni". A főpolgármester közölte, a miniszterelnökkel és két minisztériummal is állandó konzultációt folytatnak arról, hogy a főváros siralmas pénzügyi helyzetén hogyan tudnának segíteni. Erről február végére biztosan lesz döntés - tette hozzá.