Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybanktörvény sürgős módosítását az indokolja, hogy a Monetáris Tanács (MT) új tagjait március elsejével ki kell nevezni - mondta Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a gazdasági bizottság hétfői ülésén.

A gazdasági tárca államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány tiszteletben tarja az MNB függetlenségét.

Az, hogy a monetáris tanács tagjait az Országgyűlés (kormánypárti többségű) gazdasági bizottsága jelöli - közeledés az unós gyakorlathoz - hisz több országban is parlament vesz részt a MT tagjaink kiválasztásában, ilyen Lettország, Litvánia, Románia vagy épp Svédország - mondta Cséfalvay.

A kormány javaslata nem szolgálja az átlátható jegybanki működést a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a gazdasági bizottság ülésén.

A piac megítélése szerint a monetáris tanácstagok új módon való jelölése alkalmas jegybanki függetlenség csorbítására a politikai megfontolások rovására - ez utóbbi viszont növeli a kockázati felárat így az adósságfinanszírozás költségét. Király emlékeztetett arra, hogy az Európai Központi Bank is bírálta kormány terveit, mivel azok „károsan érintik" az MNB stabilitását. Az ECB az Orbán-kormány azon szokását is bírálta, hogy rendszeresen kritizálja az MNB kamatdöntéseit - ez utóbbi tételesen sérti az unós jogot.

A monetáris politika akkor tud hiteles politikát folytatni, ha intézményrendszere stabil és nem változtatja kormány a jegybanktörvényt nagy gyakorisággal. Való igaz, hogy az MT tagjait eltérő módon jelölik a különböző unió országokban, de egyik megoldás sem helyezhető másik fölé, így pedig sok értelme nincs jelölési rendszer megváltoztatnák. A magyar gazdaságpolitika hitelességét erősíthetné, ha a politika elkötelezné magát a jegybanki függetlenség mellett - fogalmazott Király.

A gazdasági bizottság ülésén a Fidesz és a Jobbik képviselői egymásra licitálva támogatták a javaslatot. A jobbikos honatyák megkérdőjelezték a jegybank függetlenségének kérdését és kifejezetten azt javasolták, hogy a MT tagjainak mandátumát a jövőben a kormányzati ciklusokhoz kössék - így elérhető, hogy a mindenkori kormánynak saját jegybankja legyen.
 

Rogán Antal a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint soha nem fordulhatott volna elő, hogy az MT összes tagjának egyszerre jár le a mandátuma, ha anno az MSZP- kormány nem ilyen értelemben módosítja a jegybanktörvényt 2005-ben. A kormánypárti politikus szerint az MT tagjainak ugyanazon követelményeknek kell megfelelni mint eddig, a kiválasztás módja változik - de Rogán szerint ez is jó irányba visz, hisz az nagyobb nyilvánosságot kap.