A  tárca szerint mezőgazdasági vállalkozásokat sújtó földadót ma sem lehet bevezetni, és megvannak a jogorvoslati lehetőségek arra, ha az önkormányzatok törvénysértő rendeleteket hoznának - írta az agrarszektor.hu.

A minisztérium nyilvántartásaiból kiderül, hogy mostanáig 14 településen vetettek ki földadót, de szinte mindenhol hibásan. Agrárvélemények szerint viszont az új adóztatási lehetőség rövid időn belül általánossá válhat, ha nem lesznek törvényi akadályok. A földadó megítélése azonban önkormányzati körökben sem egységes, így például egyes érdekképviseleti szakértők máris azt javasolják, hogy a helyhatóságok a már megszületett rendeleteket is vonják vissza.

Nincs szükség törvénymódosításra annak érdekében, hogy az önkormányzatok ne vethessemek ki földadót a jövőben - jelentette ki Andréka Tamás, az FM főosztályvezetője a szakportál konferenciáján. A tárca ugyanis azt tartja lényegesnek, hogy ilyen adót a mai törvényi szabályozás szerint sem lehet kivetni azokra, akik földművelőként a mezőgazdaságból élnek.

A földadó nem országos, hanem települési (helyi) adó, az önkormányzatok pedig eddig is felelősen éltek az adómegállapítás jogával - fogalmazott Andréka Tamás. Ezért a tárca nem számít arra, hogy ilyen adó sok településen bevezetnének. Egészen másként vélekedett viszont Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese, aki szerint a földadó előbb-utóbb általánossá válik, ha nem lesznek törvényi változtatások. Korábban Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is úgy foglalt állást, hogy jövőre az önkormányzatok akár fele is bevezetheti ezt az új adót.