Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2010. szeptember 20-án 14 órára hívta össze az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülését - közölte a szaktárca.

Minderre azt követően került sor, hogy az OÉT munkavállalói és munkaadói oldala már jó ideje sürgeti az ülés összehívását, ahol dönteni kell a jövő évre vonatkozó minimálbérről is. Legutóbb Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke a Népszavának nyilatkozva úgy vélte, "kormányzati oldalról október 3-a előtt nem nagyon akarnak társadalmi párbeszédet, különösen nem az érdekegyeztető tanáccsal".

A kormány szeptember elején írásbeli konzultációt kezdeményezett az oldalak képviselőivel az OÉT további működésének koncepciójáról, ám ezt a szakszervezetek, a munkavállalói oldal és a munkaadók elutasították, kérve a fórum mielőbbi összehívását.

A munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői nem zárkóztak el a tanács jövőjének elemzésétől, de úgy vélték, mielőbb meg kell kezdeni az érdemi kérdések - bérek, adóváltozások, költségvetés - tárgyalását. A munkáltatói oldal szeptember elején meghívta a következő oldalegyeztetésére Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt.

Ezt követően Zs. Szőke Zoltán, az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke egy hete, a kormány elmúlt 100 napos tevékenységének értékelésekor fejezte ki reményét, hogy mielőbb az OÉT keretei között vitathatják meg a jövőbeli intézkedéseket, így például a költségvetést és az adóváltoztatásokat.

A szakszervezetek szintén egy hete követelték az Országos Érdekegyeztető Tanács azonnali összehívását. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) akkor közölte: elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a kormányzásból már eltelt száz nap, ez még mindig nem történt meg.

A szakszervezetek mindezt azért is sürgetik, mert a kormány őszi jogalkotási programjában több, a munkavállalókat érintő törvénymódosítási terv szerepel, s a hatályos előírások szerint ezekről a kormánynak konzultációt kell folytatnia a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletekkel.

Az OÉT legutóbbi ülése 2010. május 7-én volt.