Eldőlt: húszmilliárdot kap a Malév

A nemzeti légitársaság tőkéjét 14,7 milliárd forinttal emeli meg a kormány, plusz további 5,7 milliárdos hitelt is kap a cég.
NAPI, 2010. szeptember 24. péntek, 14:23
Fotó:

A magyar kormány, figyelembe véve a Malév Zrt. örökölt pénzügyi helyzetét, felmérve az iparágat világszerte sújtó recesszió kedvezőtlen hatásait, köztük a kerozin drasztikus áremelkedését és az utasforgalom csökkenését, felhatalmazta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV), hogy biztosítsa a légitársaság zavartalan működését - közölte az MNV.

A pénteki Malév-közgyűlésen a tőkehelyzet rendezésére az MNV Zrt. tett javaslatot, melyet a közgyűlés meg is szavazott.

A tőkeemelés értéke, mely a 2009. évi beszámoló alapján törvényi kötelezettség volt, összesen 14,7 milliárd forint, mely az alábbi elemekből áll: 9,4 milliárd forint hitelkonverzió (tőke és kamatok), 5,3 milliárd forintos készpénz.

A társaság likvid forrásainak megfelelő mértékű biztosítása érdekében az MNV Zrt. a fenti tranzakcióval egy időben, újabb 5,7 milliárd forintos hitelt is nyújtott a társaságnak.

Az ügy előzménye, hogy a Malév-tulajdonos Airbridge Zrt. és a VEB 102 millió eurós hitelkeret-megállapodást kötött, miután az Airbridge lehetőséget kapott arra, hogy ne csak tőkeemelésből, hanem hitelből is finanszírozza a légitársaság működését. Ezáltal a légitársaság jelentősen eladósodott, ráadásul döntéseit csak a VEB jóváhagyásával hozhatja meg. Ebből a béklyóból is szeretne megszabadulni a Malév a tőkerendezés során.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy annak idején a Malév vevőjének, az Airbridge Zrt.-nek 90 millió euró hitelt kellett átvállalnia, de csak 32 millió eurós bankgaranciát kötött ki az eladó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.24 17:52

Kezet csókolhatnak a pilóták a Viktornak a sztrájkolgatás helyett !!! Persze ha a népnek nem kellene azzal a havi 1 milliárdos veszteséggel szembesülnie az azért még jobb lenne, szóval mindenki nagyon felkötheti a gatyáját ott Ferihegyen, nem nagyon kéne már sztrájkolgatni meg negatívkodni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html