Az egyéni választókerületekben induló jelöltek bejelentésére március 5-én 16 óráig volt lehetőség, ezt követően döntöttek a bizottságok a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Miután véglegessé vált az egyéni választókerületi jelöltek névsora, hétfőn és kedden mind a 106 egyéni választókerületi választási bizottság döntött az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjainak adattartalmáról.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok megállapították a szavazólapok adattartalmát, ez az úgynevezett "imprimálás". Ennek során a jelölőszervezetek delegáltjaival kibővült választási bizottságok elfogadták a szavazólapon szereplő jelöltek, jelölőszervezetek nevét, valamint azok logóját, vagyis a szavazólap "képét".

A választási eljárásról szóló törvény meghatározza, hogy a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni.

A szavazólapok képét a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek alapján a Nemzeti Választási Iroda készítette el, ezt az egyéni választókerületi választási bizottságok hagyták jóvá és ezt követően kezdődhet meg a szavazólapok nyomtatása.
A szavazólap képe ellen a jogorvoslati határidő egy nap.

Fotó forrása: Shutterstock