A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara tagjainak évente tagdíjat kell fizetniük: ennek mértékét a tagok gazdasági súlya alapján, sávosan határozza meg a szervezet - a fideszes Csizi Péter javaslatára - úgy, hogy az egymillió forintot nem haladhatja meg a tagdíj.

A törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, és azt már csütörtökön - kivételes sürgős tárgyalással - el is fogadta a Ház, 247 igen szavazattal, 73 nem ellenében. A Fidesz-KDNP legtöbb képviselője igen gombot nyomott, nemmel voksolt viszont az ellenzék mellett három fideszes is: Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár, Koszorús László és Nagy Gábor Tamás.

Az agrárkamara négy alelnököt választ majd: a mezőgazdaságért, az élelmiszeriparért, a vidékfejlesztésért és a kis- és középvállalkozásokért felelőst. Utóbbi egyben az elnök általános helyettese.

Az agrárkamara az első kamarai választásokat követően, a küldöttgyűlés megalakulásával és az alapszabály elfogadásával egyidejűleg jön létre. Az agrárkamara ülését az első választások lezárását követő harmincadik napon, de legkésőbb 2013. március 31-ig kell megtartani. Az agrárkamara létrejöttének napján a szervezet tagjává válnak a törvény hatálybalépésének időpontjában agrárgazdasági tevékenységet folytató gazdák és gazdálkodó szervezetek.

Az agrárkamarai tagságra kötelezettek a tagnyilvántartás összeállítása és működtetése érdekében a most elfogadott törvény hatálybalépését követő hatvan napon belül kötelesek az agrárkamarai tagnyilvántartásba bejelentkezni, és ötezer forint kamarai hozzájárulást fizetni.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.