Amint arról pénteken beszámoltunk, Varga József fideszes politikus a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvánnyal 825,5 millió forintot vonna el a költségvetést vizsgáló független állami intézmény jövő évre vonatkozó 835,5 millió forintos előirányzatából.

Az Index megkereste a Fidesz sajtóirodáját, ahol nem csupán tudtak Varga javaslatáról, hanem megerősítették, hogy a módosító javaslatot komolyan kell venni. A Fidesz-frakció biztosan meg fogja szavazni.

Varga József az Indexnek azt mondta, javaslatát előzetesen nem egyeztette senkivel, visszajelzést még nem kapott, és frakciótársaival tegnap óta nem találkozott. A politikus célja a cigányság integrációjának felgyorsítása, ehhez keresett forrást a költségvetésben, és úgy látta, hogy a KT pénze pontosan elég lenne a közalapítvány ösztöndíjprogramjának támogatásához. Varga azzal érvelt, hogy a KT és az Állami Számvevőszék feladatai nagyon hasonlóak, így fölösleges két különálló intézmény fenntartása. Varga szerint a Fidesznek és a kormánynak is döntenie kell, hogy a cigányság integrációja vagy a KT mellé áll.

Laptársunk felhívta az alapítványt is, ahol megtudta, hogy Varga 2006 óta már nem elnök, sőt, azt mondták, hogy már nincsenek is kapcsolatban a politikussal. Ehhez képest Varga azt állította, konzultált a közalapítvány igazgatójával, aki tudatta vele, hogy mennyi pénzre lenne szükség a 2000-2001-ben már működő, több tízezer roma fiatalt érintő ösztöndíjrendszer finanszírozásához.