A közlekedési balesetek egyik legfőbb oka a gyorshajtás, többek között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a sebességtúllépések és a közlekedési balesetek visszaszorítása érdekében folyamatosan sebességellenőrzést végez a megye közútjain  - írja a Police.hu.

Az elmúlt hetekben a 4-es számú főút Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán többen túllépték a sebességhatárokat. A megengedett 90 kilométer/óra helyett 157 kilométer/óra, 173 kilométer/óra, 191 kilométer/óra, illetve 194 kilométer/óra, illetve az útfelújítási munkálatok miatt 40 kilométer/óra helyett 195 km/óra sebességgel közlekedtek. A rendőrség minden esetben megtette a szükséges intézkedéseket és eljárást indított a szabálysértőkkel szemben. A sofőrök a sebességtúllépéssel valós veszélyhelyzetet teremtettek mind maguk, mind más közlekedők számára.

A rendőrség célja, nem a bírságok kiszabása, hanem az életveszélyes helyzetek megelőzése, a szabályszegők közlekedésből való kiszűrése - derül ki a hírből.

Ezzel együtt az érintett gyorshajtók 90-300 ezer forintos bírságra számíthatnak. A jelenlegi szabályozás szerint az adott útra vonatkozó sebességkorlátozáshoz viszonyított sebességtúllépésnek megfelelően 30-300 ezer forintos büntetés jár a gyorshajtóknak. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha városban, ahol 50-nel lehet menni és 70-nel megy valaki, akkor 30 ezres csekkre számíthat. A legnagyobb, 300 ezres büntetés pedig a 75-110 kilométer/órás sebességért jár függően attól, hogy hol (lakott területen, városban, országúton, autóúton vagy sztrádán) történt az eset. Az alábbi infografikán részletesen bemutatjuk, hogy mennyi lehet a büntetés.szerint.

Az alábbi infografikán részletesen bemutatjuk, hogy mennyi lehet a büntetés gyorshajtás esetén.

Mennyibe kerülhet a gyorshajtás?
Create bar charts

 

Címlapkép: Police.hu