Elég durva lehet a rendszámügyintézés

Nagyon kellemetlen lehet, ha valaki elveszti autója rendszámtábláját. A D.A.S JogSzerviz összeszedte, mit kell tenni ilyenkor.
Szász Péter, 2017. november 30. csütörtök, 10:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A rendszámtábla elvesztésekor az első, amit tennünk kell az egy rendőrségi feljelentés. Így ha később például jogosulatlan úthasználat miatt fizetési felszólítást kapunk, az eltűnést alátámasztó rendőrségi jegyzőkönyvvel kimenthetjük magunkat.

Első utunk egy kormányablakba, járási-fővárosi kerületi hivatalba kell, hogy vezessen. Itt kell beadni a pótlás iránti kérelmet, amely 12 300 forint.

A nyilvántartó szerv gondoskodik a gyártótól való megrendelésről. Mindkét rendszám elvesztése esetén pedig vadonatúj rendszámot kap az autónk. Az ügyintézés ideje körülbelül három hét.

Közlekedhetünk az autóval?

Az autóval akkor lehet közlekedni, ha valamelyik rendszámtáblánk megmaradt. Ekkor az utángyártott rendszámtábla átadásáig, de legfeljebb 30 napig egy rendszámtáblával is lehet közlekedni. (Mik a szupertraffipaxok titkai?)

Fontos továbbá, hogy nem engedélyezhető az elveszett, ellopott rendszámtábla utángyártása, ha a rendszámtábla másodízben, vagy ha két rendszámtábla egyszerre, esetleg pótkocsi rendszámtáblája tűnik el.

Azzal pedig szintén számolnunk kell, hogy ha a hátsó rendszámunk lett oda, akkor az új rendszámtábla átvételét követően a műszaki érvényesítő címkét és a környezetvédelmi matricát is pótolnunk kell. - írja a D.A.S.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Lajon, 2017.12.04 13:32

Azt nem értem,megsérült a rendszámom de még lehetne vele közlekedni de le kell adni,de csak az első sérült ,miért nem maradhat addig fent míg megjön a másik? Az új átfutási ideje 2 hét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

UNIOHID, 2017.11.30 15:31

"Azzal pedig szintén számolnunk kell, hogy ha a hátsó rendszámunk lett oda, akkor az új rendszámtábla átvételét követően a műszaki érvényesítő címkét és a környezetvédelmi matricát is pótolnunk kell. - írja a D.A.S"
Talán mégsem : )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html