Elég gyászos képet mutat az álláskeresők idegennyelv-tudása

A magyar álláskeresők közel harmada egyetlen idegen nyelvet sem beszél, akik pedig mégis, azok főként angolul és németül tudnak - közölte a workania.hu internetes állásportál legutóbbi kutatásának eredményeit.
MTI-Eco, 2011. december 24. szombat, 12:01
Fotó: Napi.hu

A felmérésből kiderül, hogy az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten. A német a második 15 százalékkal, bármely más nyelv - beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is - csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kisebb százalékában szerepel.

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9 százalék) alapfokon beszélnek angolul, 7 százaléka a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6 százalékkal.

A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4 százalékánál, a német pedig 0,6 százalékánál szerepel, és ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be a Workania összesítése szerint.

Ami az elvárásokat illeti: az álláshirdetések 35 százalékában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Itt is az angol a leggyakoribb, a nyelvtudást elváró álláshirdetések kétharmadában ez a nyelv szerepel. A német a valamilyen nyelvtudást igénylő álláshirdetések 15 százalékában szerepel, majd a francia következik 3 százalékkal. A megjelölt igények 14 százalékában angol középfokot kérnek a munkaadók, 5 százalékában angol felsőfok, 3 százalékában pedig a német haladószint szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2011.12.27 09:28

@zsolt5: Nem beszélt itt senki a nyelvtanulás ellen. Csak arról volt szó, hogy először is a szakmát kéne megtanulni. Kötelezőnek szerintem bőven elég az angol. De akinek van kedve, meg energiája az megtanulhat akárhány nyelvet is. Akik idejönnek, tapasztalatom szerint kommunikációs szinten szinte mindenki tud angolul. Legkevésbé a németek. Ezért ha még valaki hasznosítani akarja, még annak lehet értelme. Azonkívül mindenki tanuljon meg annyi nyelvet amennyit szeretne. De diploma feltételéül nem tenném. Kivétel persze a nyelvtanár. Rendben?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2011.12.26 20:44

@Marosy: Nos,én ehhez annyit tudok hozzáfűzni,hogy igen,maradtál és ha valóban jó állásod van,akkor szerencsés is vagy! Én több,mint 2 évet nyomtam le külföldön,majd hazajöttem,bízva abban,hogy a külföldi tapasztalat, a két idegennyelv ismerete majd bizonyára segít!Nos,sajnos nem így lett... Pályáztam elég széles spektrumban,tehát a szimpla beszerzőtől egészen a vezetői státuszig (gondoltam valahol majd megakad a horog és ha alacsonyabb szinten is, de bejutok, utána már bent a kemény munkával és kitartással felküzdhetem magam, mert tudom, hogy képes is vagyok rá!)!A vezetői státuszra nem tartottak alkalmasnak (kevés voltam), a lentebbi kategóriákhoz meg túl soknak tűntem... 60 pályázat!!! és csupán 2 interjú után újra külföld felé kacsingattam és csupán 3 pályázat és egy beszélgetés után ismét külföldön találtam munkát! Nem köpködni akarom az országot, nem azt akarom mondani, hogy aki tud nyelvet és ilyen és olyan ügyes, okos, talpraesett ugrifüles stb stb stb, az külföldre ment már, de, ha itthon minimum 200 nettót nem bír összevakarni az ember (és szerintem nem mondtam sokat egyáltalán, persze ezt nem is vezetői szintre értettem), akkor azt hiszem nem csoda, ha inkább azt mondom, hogy ott próbálkozom, ahol boldogulni tudok. Ez egyenlőre itthon nem megy, remélem egyszer majd eljön az ideje annak is! Ettől függetlenül pedig az én álláspontom az, hogy főiskolai vagy egyetemi (PLÁNE) diploma megszerzésének egy angol és egy másik nyelvből (francia, német, spanyol stb, de nem eszperantó vagy lovári...) a középfokú nyelvvizsgát kötelezővé tenném! Aki bizonyos pozícióra vágyik, az tudjon rá arra is, hogy külföldiekkel kell tárgyalnia, mert nem mi vagyunk a világ közepe és a függőségünk túlságosan nagy ahhoz, hogy azt mondhassuk, nekünk ez luxus! És ne jöjjön nekem azzal senki, hogy micsoda költség és nem tudja mindenki megfizetni és stb, mert az összes suliban van net, ha valaki tényleg szegény családból származik akkor az a neten olyan nyelvoktató anyagokat (akár hanganyagokat is) találhat, amelyek képesek pótolni egy nyelvtanárt... Ezen felül idegennyelvi levelezőbarátokat is lehet találni, majd barátságok születnek, akikkel később beszélgetni is lehet! Netről millió könyvet letölthet az ember bármilyen nyelven, szóval nekem ne jöjjön azzal senki, hogy nincs rá pénze, hogy nyelvet tanuljon, mert ha igazán tanulni akar, akkor bizony kevésből is sokra lehet jutni! Ahogy már más is mondta, ez valamilyen igényesség is, mert bizony nagy dolog az, amikor kimegy az ember külföldre, akár nyaralni, akár más céllal és meg tud szólalni! Engem személyesen örömmel és büszkeséggel tölt el, ha külföldön megszólalok és elismerik,hogy igen jó, magabiztos, tárgyalásra alkalmas szinten beszélem a nyelvet és ez az ottaniaknak fel is tűnik. Én mindenkit arra buzdítok, hogy kezdjen neki, mert nagyon megéri!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.12.26 19:46

Hát igen, ez a fránya idegen nyelv tudás... A velünk egy ívású -bocsi, hogy állandóan velük példálózom, dehát velük egy időben váltottunk (mi nem) rendszert, ezért- Visegrádi országokban, pl Csehországban a felnőtt lakosság !40%-a! beszél legalább 1 világnyelvet és azt ténylegesen beszéli, ill írja. Ezzel szemben nálunk ez az arány még mindig 20% alatti, de ha a 30-60 év közöttieket vizsgáljuk, ott olyan 10-12%. Én csak azt nem értem, hogy az elmúlt 20 évben mégis mire várt ez a nép, miért nem esett le az "ahány nyelv, annyi ember" c. tantusz? Miért nem fogjuk fel már végre, hogy nem az idetelepülő multik külföldi munkatársai fognak Magyarul megtanulni, egész egyszerűen azért, mert ők lehet, hogy 1 év múlva már a cég Brazíliai, vagy Ausztrál, vagy Indiai üzemében fognak melózni, de ha esetleg hosszabb időre kénytelenek itt berendezkedni, akkor sem nekik kell megtanulni a Magyart, hisz esetleg ők is pl Svéd, Francia, Német, stb anyanyelvűek. De van még egy fontos vetület, az igényesség önmagunkkal szemben, tehát ha elutazunk külföldre, akkor legalább Angolul tudjunk kommunikálni, ha esetleg betegek leszünk, kirabolnak, balesetünk lesz,stb. "átlagmagyarok"; ééébresztőőő!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.12.26 10:55

@smithron: Angolul szinte mindenkivel kapcsolatba lehet kerülni. Még a németekkel is. Más nyelvet meg az tanuljon aki szeretne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2011.12.26 10:33

@TrombiJoe: Kicsit nehéz versenyt-tanulni a tizenévesekkel nyelvet, 40 felett.

Hát igen. Arról nem beszélve, hogy mire megtanultál olaszul, addigra kiderül, hogy kínait kellett volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html