Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezetek "elhatárolódnak a szövetség korábbi, súlyos költségvetési hiányt okozó működési anomáliáitól, és azoktól, akik ebben bármilyen aktív vagy passzív szerepet vállaltak" - írta a szervezetek közös közleményére hivatkozva az MTI.

Az MTSZ június 12-én tart tisztújító közgyűlést azt követően, hogy május 13-án öt elnökségi tag - Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba - lemondott tisztségéről.

Az MTSZ elnöke és alelnöke fideszes parlamenti képviselők.

3,5 milliárdos hiányt találtak

Juhász Gábor főtitkár hétfőn azt közölte a szövetség pénzügyi helyzete miatt szükséges volt egy teljes körű pénzügyi átvilágítás, amelyet februárban - Richter Attila akkori főtitkár lemondása után - rendelt el az elnökség. Egy független pénzügyi tanácsadó cég április 21-én készült el az átvilágítással, melynek eredményeképpen az MTSZ 3,533 milliárd forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül.

A három mozgalomnak az MTSZ új vezetősége felé megfogalmazott követelései között szerepelt, hogy "a sportállamtitkársággal folytatott egyeztetések során helyezzék előtérbe azt a jogos sportszakmai igényt, hogy a korábbi évekkel ellentétben a sportágunkra szánt források jelentősebb része a szakmai programokra és a klubok, műhelyek támogatására legyen fordítva".

Kérték, hogy "a Magyarországra tervezett nemzetközi teniszversenyek megrendezése kapcsán a sportdiplomáciai szempontok és az országimázs fontossága mellett a pénzügyi ráfordítás minden esetben legyen összhangban az adott verseny szakmai értékével, a saját felnőtt élsportolóink fejlődési szempontjaival, illetve a magyar utánpótlásteniszre gyakorolt hatásával. A helyszínek kiválasztása kapcsán fontos, hogy a rendezéshez szükséges beruházások döntő része maradandóan is szolgálja a magyar tenisz fejlődését."

Pályázaton, átláthatóan osszák a támogatásokat!

A kommünikében megfogalmazott pontok között szerepelt továbbá, hogy a műhelytámogatások odaítélése objektív és transzparens módon, pályázati úton történjen, illetve az új szövetségi vezetés számára a vidéki tenisz felzárkóztatása kiemelt stratégia legyen.

"Alapelvként olyan elnökjelöltet, elnökségi tagokat és vezető tisztségviselőket támogatunk, akik nem voltak részesei az elmúlt évek vezetésének, döntéshozói testületeinek. Emellett pedig: versenyzőként és/vagy szakemberként eredményesek voltak a hazai vagy a nemzetközi teniszéletben; és/vagy a gazdasági szférában, szponzorok megnyerésében eredményesen tudják képviselni a magyar teniszt; és/vagy a kormány és a sportállamtitkárság felé a szükséges érdekérvényesítés mellett tudják képviselni a sportágunkat."

Az egyeztetésen részt vevők közös szakmai elnökjelöltként nevezték meg Bardóczky Kornél többszörös magyar bajnok, a Davis Kupa-válogatottban leghosszabb ideig - 15 éven keresztül - szereplő korábbi játékost.

A hétfős elnökségbe a vidéki tenisz képviseletében a keleti országrészből Hajnal Istvánt, a nyugati országrészből Hajba Csabát jelölték, továbbá egy-egy korábbi top 100-as női és férfi magyar játékost, Kapros Anikót és Sávolt Attilát. Egyben hangsúlyozták, hosszabb távon indokoltnak látnák az elnökség létszámának növelését hétről kilenc főre.

Az MTSZ tiszteletbeli elnöki pozícióját - amely státusz "kiválóan alkalmas a magyar tenisz nemzetközi sportdiplomáciai képviseletére is" - a mozgalmak "egy nemzetközileg is kiemelkedően sikeres egykori teniszező számára" ajánlanák fel, erre Temesvári Andreát, illetve Taróczy Balázst javasolták - írta az MTI.

Fejvesztés

Az MTSZ elnöke, a fideszes parlamenti képviselő Szűcs Lajos munkáját többen élesen kritizálták. Elsőként a legjobb magyar játékos, Fucsovics Márton jelentette ki, hogy nem kíván vele együttműködni. Richter Attila előző főtitkár az idei hazai  WTA női teniszverseny elmaradása miatti botrány után, február elején mondott le.2011-ben még 110 milliós költségvetése volt az MTSZ-nek, és hét alkalmazottja, ebből két edző. 2017-ben már 4 milliárdos volt a büdzsé és 33 fős az apparátus - írta korábban az Index. A szövetség visszás gazdálkodásáról sok hír megjelent, a borsodi tagszervezet már 2018 októberben feljelentést is tett a rendőrségen, a NAV is vizsgálódott. Offshore-hátterű céghez került ugyanis állami pénz, ami jogsértés gyanúját veti fel.