Elégedetlenek az álláskeresők és a munkaadók is

A munkáltatók 86, a munkakeresők 78 százaléka tapasztal nehézségeket a munkaerő-piacon. Legfőbb problémák a megfelelő képességű munkaerő megtalálása és a jelentkezésre kapott visszajelzés hiánya – derül ki a SmartDreamers száz közép-európai vállalat és ezer állásjelentkező megkérdezésével készült reprezentatív felméréséből.
Kovács Bertold, 2017. július 12. szerda, 16:14
Fotó: Pixabay

Se a munkáltatók, se a munkavállalók nem elégedettek a jelenlegi munkaerőpiaci helyzettel - áll a SmartDreamers jelentésében. Tízből csaknem kilenc munkáltató számára nehézség megtalálni a megfelelő munkavállalót, míg a munkakeresők 78 százaléka nehezen talál szakmai tapasztalatának megfelelő munkát.

A jelentkezők a visszajelzés hiánya mellett keveslik a megfelelő állásajánlatok számát és hiányolják az álláskereső oldalakon megjelenő releváns hirdetéseket. A pályázók 59 százaléka fontos szempontnak tartja a könnyű és gyors jelentkezési folyamatot, de az állást meghirdetővel való közvetlen kapcsolat is lényeges számukra.

A munkáltatók úgy vélik, hogy javítható lenne cégük vonzereje, ha több munkavállalói beszámoló lenne elérhető, de a trendibb arculati elemektől is a jelentkezések növekedését várják. A vállalatok többsége 400 ezer forint alatti összeget költ egy új, szellemi pozícióban dolgozó munkavállaló megtalálására, de a cégek csaknem ötöde akár 800 ezer forintot is szán az új munkavállaló kiválasztására.

Idén a társaságok negyede tervez legalább 80 új munkavállalót felvenni, tizede pedig 250-nél is több üres pozíciót kíván betölteni. (Újabb munkaszüneti nap jöhet Magyarországon - egy lépéssel ismét közelebb kerültünk hozzá.)

A közeljövőben továbbra is a megfelelő minőségű jelentkezők megtalálása a fő kihívás a cégek számára, a vállalatok 58 százaléka tekint erre potenciális kockázatként.

Címlapkép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK