Az Eurostat adatai szerint 2011-ben 64,3 százalék volt az átlagos ráta a 27 tagállamban a 15-64 éves korosztályban, míg Magyarországon 55,8 százalék. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a szakszervezet kibővített szövetségi tanácsának keddi ülésén - utalva az egymillió új munkahelyet megcélzó kormányzati célkitűzésre - hangsúlyozta: "nem kell egymilliót mondani", félmillió, tisztes megélhetést biztosító munkahely elegendő lenne Magyarországon. Kifejtette, hogy félmillió új munkahely létrehozása körülbelül 780 milliárd forinttal növelné az állami bevételeket, és 800 milliárd forintot hagyna a munkavállalók zsebében.

Az elnök előadásában a kormány utóbbi két évét értékelte, és kifejtette, mit vár el az MSZOSZ a választásig hátralévő időszakban. Pataky Péter szerint a magyar gazdaság rossz helyzetben van, elveszítette lendületét 2010 óta, így az MSZOSZ tart attól, hogy az emberek is elveszítik esélyeiket. A jelenlegi infláció és bérszínvonal mellett sokan vannak olyanok, akiknek bár van munkájuk, folyamatos nehézségekkel küzdenek - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy egy garantált bérminimumon foglalkoztatott, két gyermeket nevelő család havi becsült bevétele 190 ezer forint, amely 53 ezer forinttal marad el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megállapított létminimumtól.

Az MSZOSZ elnöke szerint a kormánynak nem kellene növelnie a munkakínálatot, nem szabadna megfojtani a gazdaságot, és az alacsony keresetűektől, a lecsúszó rétegektől elvenni a reményt, valamint a fiatalok Magyarországba vetett hitét. A kormány a rokkantakat, volt szolgálati nyugdíjasokat "kilöki" a munkaerő-piacra, a vállalkozások terhei nőnek, a munka világát szabályozó törvényekkel pedig nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, keresetük pedig csökken - értékelt Pataky Péter. Felhívta a figyelmet arra, hogy a segélyekből nem lehet megélni, a kormány csökkentette a munkanélküli segély maximális folyósítási idejét, emellett egyre több a fiatal munkanélküli, és drágul az oktatás.

Többkulcsos adórendszer kell

Pataky Péter szerint Magyarországon a jövőben kiszámítható, befektetőbarát gazdasági környezetre, és a munkavállalóknak jogi és kollektív védelemre van szüksége, valamint arra, hogy csökkenjenek a tisztességes munkáltatók terhei. Hozzátette: korrekt adórendszer és érdemi reálbér-növekedés kell, mert ez a gazdaság, a belső piac élénkítése szempontjából is fontos. Az MSZOSZ többkulcsos adórendszert szeretne, mivel a költségvetés problémáit elsősorban az egykulcsos adórendszer okozta. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem kapta meg a bérkompenzációt az idén minden negyedik munkavállaló, ezért csökkent a nettó keresetük.

Pataky Péter szerint a munkaadóknak is van felelősségük; a felelős gondolkodású munkáltató partnernek tekinti a dolgozót, gondoskodik a képzésről, és teljesítményt elismerő, ösztönző bérmegállapodást köt vele. Ennek ellenére Magyarországon inkább a kizsákmányoló gondolkodás uralkodik - vélekedett. Beszélt arról is, hogy az MSZOSZ élhetőbb országot szeretne a ma nyugdíjasainak is, emellett működő közszolgáltatásokat és egészségügyet.

Szerinte szakszervezetek nélkül nincs működő gazdaság, érdemi érdekegyeztetés kell a munkavállalókkal, amelynek alapja a nyilvánosság és a teljeskörűség. Pataky Péter kiemelte azt is, hogy a munkavállalók nélkül nincs profit. Az elnök szólt arról is, hogy a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, a dolgozók nem lesznek megbecsülve, így nem lesznek érdekeltek a hatékony és minőségi munkában. Ennek következtében nem lesz igazi gazdasági fejlődés, érdemi előrelépés - hangsúlyozta.