Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Ajándék Orbánnak címmel közölte Stephan Löwenstein összeállítását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő "belpolitikailag profitál" a bírósági döntésből, amelyet minden fenyegetés ellenére nem akar elfogadni, míg az eljárás másik résztvevője, Szlovákia tárgyalásokban reménykedik - írta az MTI.

Egy elemzőt idézve úgy fogalmazott: a Nyugat bírálatai ellenére felépített határkerítés Orbán kormányának jelképe lett, a Brüsszel-ellenes retorika pedig mozgósítja szavazótáborát, és az egész ügy révén szabadságharcosként tudja bemutatni magát a választók előtt. Így elsősorban belpolitikai célokat szolgálhat Orbán azon követelése is, hogy az Európai Bizottság járuljon hozzá a kerítés költségeihez.

Jól jön

A konzervatív Die Welt Magyarország veresége Orbánnak győzelem címmel közölte Boris Kálnoky cikkét, aki kiemelte: a bírósági döntés a kormányfőnek nagyon jól jön kampánytémaként. Szerinte már régen nem érvényes Orbán kijelentése, miszerint elfogadja a menekültkvótákról szóló döntést, és nem lenne meglepő, ha az ügyet egészen a 2018-as választásokig napirenden tartaná, mert a magyar társadalom nagy része elutasítja a muzulmánok bevándorlását, és a többség politikai oldalakat átívelően támogatja Orbán menekültpolitikáját.

Elég volt!

A liberális Süddeutsche Zeitung Törvényen kívül címmel közölte Heribert Prantl kommentárját, amely szerint Orbán reakciója a bírósági döntésre  Európa-jogi bűncselekmény. A kormányfő jogsértéssel vádolja az Európai Bíróságot, ami nem egyszerűen sértés, rágalom és jogi szentségtörés, nem csupán neveletlenség, hanem támadás az unió lényege ellen.

Az EU jogközösség, az Európai Bíróság dolga a jogszolgáltatás. Aki ezt nem veszi figyelembe, az önbíráskodást gyakorol, és ezzel szakít a közösséggel, és törvényen kívül helyezi magát. Ezért eljött az ideje az európai jogállamiság offenzív védelmének, ami azt jelenti, hogy meg kell indítani Magyarország ellen az uniós szavazati jog felfüggesztésére irányuló eljárást az európai alapszerződés 7. cikkelye alapján.