Az energiatartalomnak az élelmiszer értékesítési állapotára, vagy pedig a fogyasztásra kész élelmiszerre kell vonatkoznia, de ebben az esetben meg kell adni az elkészítés pontos módját is, amivel a megjelölt energiatartalmú ételt kapjuk, hiszen például egy instant kakaóital tejjel készítve magasabb energiatartalmú, mintha vízzel készítenénk.

Az élelmiszerek tápanyag értékeinek, tehát például a zsír, szénhidrát, rost és fehérjetartalmának a megadása több módon történhet: laboratóriumi mérésekkel, a felhasznált alapanyagok ismert tápanyag értékeinek felhasználásával, illetve szakirodalmi adatok alapján - olvasható az "Ételt csak okosan oldalon"

Az egyes tápanyagok energiatartalmából számítható ki ezután a termék energiatartalma.

Az energiatartalmat a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendeletben meghatározott módon kell számítani, eszerint pl.

  • 1g szénhidrát energiatartalma 17kJ (4kcal),
  • 1g fehérje szintén 17kJ (4kcal),
  • 1g zsír pedig 37kJ (9kcal) energiatartalommal bír.

A szénhidrátokon belül a poliolok (cukoralkoholok) 10kJ (2,4kcal) értékkel számolandók, de a cukoralkoholok közül az eritritnek nincs energiatartalma!

Emellett fontos, hogy a rostnak is van energiatartalma, 1 gramm 8kJ (2kcal). Az energiatartalom kiszámításakor figyelembe kell vennie a vállalkozónak még pl. az etil-alkohol és a szerves savak (pl. ecetsav, citromsav) energiatartalmát is.