A jelenlegi átlagos 45-50 forintos átlagos tojásárak az alternatív technológiától függően harmadával is emelkednének, ha a nagy áruházláncok megszüntetnék a ketreces tartásban termelt tojás árusítását - idézi ágazati szakértők véleményét a Népszava. És az árak szezonális időszakokban, például húsvétkor, még magasabbra is kúszhatnak.

Egyelőre csak a Tesco és a Spar jelentette be hivatalosan is, hogy 2025-től nemcsak Magyarországon, de az egész közép-európai térségben kizárólag szabad, ökológiai, mélyalmos, biotermelésből és -tartásból származó tojásokat árul majd. A Spar közleményében egyebek mellett arra hivatkozott, hogy Ausztriában például már 2004. óta nem árusítanak az üzleteikben ketreces tartásból származó tojást.

A hazai tojástermelők szerint viszont, ha a multiláncok valóban leállítják a ketreces tartásból származó tojások felvásárlását, az sok termelőnek a csődöt jelentheti. Az állatjóléti intézkedések jegyében az unióban 2012 óta tilos a hagyományos ketreces tartás. Az átalakítás a magyar termelőknek 12-14 milliárd forintjába került. Sokuknak elviselhetetlen terhet jelentene, ha néhány éven belül még inkább át kellene alakítaniuk a technológiájukat.