A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács továbbra is megalapozottnak tartja korábbi, az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékosra való mérséklését célzó javaslatát. Annak ellenére is, hogy a témában az utóbbi hónapokban egyrészt többkörös egyeztetés volt a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca szakértőivel, illetve hogy több, áfacsökkentéssel kapcsolatos elemzés, javaslat is született.

A terméktanácsok szerint mostanra egységessé vált az az álláspont - termelőtől feldolgozón át kereskedőig, kutatótól érdekvédőig, minisztériumtól a szakmaközi szervezetekig - mely szerint a feketegazdaság térnyerését a túl magas adómérték ösztönzi, miközben a szabályosan működő hazai vállalkozások tartósan versenyhátrányba kerülnek és működésük ellehetetlenül. Ezért olyan - gazdaság- és társadalompolitikai szempontokat egyaránt figyelembe vevő - döntés szükséges, melynek eredményeképpen a fogyasztói árak csökkenésében, valamint a legális versenyfeltételek megteremtésében rejlő előnyök meghaladják az adóbevétel-csökkenés hátrányait.

Épp ezért kérik a kormányt, hogy a lehető leghamarabb hozza meg döntését és hozza nyilvánosságra az áfacsökkentés ügyében. Már az is üzenetértékű és kulcsfontosságú a piaci szereplők számára, ha a kedvezményezett termékkörök, a csökkentés mértéke, illetve az intézkedés várható hatályba lépése ismertté válik, mivel már ez megindítja az érintett termékpályákon a várt kedvező folyamatokat - hangsúlyozza a
három terméktanács közös közleményében.