Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A chiamagot vagy más néven aztékzsályamagot Mexikóban évszázadok óta fogyasztják, maga a chia szó erőt és erősséget jelent. Nagy arányban tartalmaz rostot (oldható és oldhatatlan), fehérjét, optimális az omega3-6 aránya. A chiamag slágertermék, kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, azaz lédig termékként nem árusítható - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ételt csak okosan oldala.

A chiamag a fogyókúrázók kedvelt étele, mivel eltelíti a gyomrot, a beleket, később éhezünk meg utána. Hasonló elven működik az útifűmaghéj is. Éppen ezért fontos felhívni a figyelmet a túlzott fogyasztás veszélyére is, amely puffadást, hasi görcsöket, hasi fájdalmat okozhat. Fogyasszuk mértékkel!

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint a chiamagnak allergizáló hatása is lehet, ugyanis néhány esetben keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

Ez a piciny magocska a tömegének 10-12-szeresét képes magába szívni. Tehát 10 g mag körülbelül 1 deciliter vizet zselésít. Mindig duzzadt állapotban fogyasszuk, ezért előtte minimum 1 órára (de kedvezőbb 4-6 óra) áztassuk be. Hosszabb idő esetén az áztatás hűtőben történjen.

Kerülhet kásába, turmixba, süteményekbe, de kekszekbe is belesüthetjük. Vegánoknak remek tojáspótló. 1 evőkanál darált chiamag 3 evőkanál vízben áztatva bezselésedik, süteményekben ez használható tojás helyett.