Élelmiszercirkusz: a hatóság szerint szó sincs jogsértésről

Semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint azzal a 24 osztrák élelmiszerrel kapcsolatban, amelyeket nemrég egy célellenőrzéssel vizsgáltak meg abból a szempontból, van-e különbség a magyar és az osztrák fogyasztóknak szánt termékek között - értesült az Agrárszektor.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. február 21. kedd, 16:02
Fotó: Napi.hu

Nem állapított meg a Nébih jogszabálysértést annál a 24 termékmintánál, amelyet egy célellenőrzéssel nemrég abból a szempontból vizsgáltak meg, van-e különbség az ausztriai és a magyar fogyasztóknak szánt élelmiszerek között - közölte a portállal a hivatal. A mintákat hazai, illetve osztrák áruházláncok (Spar, Metro, Lidl, Hofer/Aldi) kiskereskedelmi egységeiből szerezték be.

A hatóság egyes élelmiszereknél az érzékszervi jellemzőkben és az élvezeti értékben talált különbséget. A Nébih a célellenőrzésen túl 2014-2016-ban összesen 766, Ausztriából származó termékmintát ellenőrzött, amelyek közül 8 nem felelt meg az előírásoknak. Két tejféleségnél és 6 édesipari terméknél találtak olyan összetételi-minőségi hibákat, amelyek miatt bírságolniuk kellett, vagy forgalmi korlátozást kellett elrendelniük. A 24 termékmintás Nébih-vizsgálat nyomán most a kormány átfogó élelmiszer-piaci ellenőrzést indított.

A hivatal tájékoztatása szerint a vizsgálat során élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, és az ellenőrzött élelmiszerek megfeleltek a saját csomagolásukon megjelentetett jelöléseknek is. A problémát a hivatal egyes mintáknál abban látta, hogy az osztrák, illetve a magyar fogyasztónak szánt termékek egyes érzékszervi jellemzőjükben és élvezeti értékükben különböztek egymástól, miközben megjelenésük, márkanevük és megnevezésük hasonló volt.

Az agrárszektor.hu kérdésére a Nébih összegyűjtötte, hogy a 24 termékmintás célellenőrzésen túl hányszor és milyen eredménnyel ellenőriztek osztrák származású élelmiszereket 2014-2016-ban. A hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt három évben összesen 766 darab, Ausztriából származó termékmintát vizsgáltak meg, amelyek közül nyolc nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK