A vártnál lassabb kiskereskedelmi forgalom-növekedés csak átmeneti, augusztustól újra gyorsulásra lehet számítani - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A fogyasztói bizalmi indexeket nézve megállapítható, hogy a magyar fogyasztói bizalom stabil, ezért az első hét hónapban tapasztalt átlagos 5 százalékos növekedési ütem az év további részében is megmaradhat.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemeli: a következő hónapokban visszatérhet a kiskereskedelmi forgalom lendülete, így az éves bővülés akár a várakozásokat is meghaladhatja. Az elemző idén 5 százalékos átlagos növekedést vár az ágazatban.

NGM-helyettes államtitkár: 37 hónapja folyamatos a bővülés

Már több mint 3 éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem, az év egészét tekintve a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt a tavalyi január-júliusi időszakhoz képest - hangsúlyozta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

Arról is beszámolt, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2010 januárja óta 17 százalékkal, 2014 januárja óta pedig 14 százalékkal emelkedett.

Az emelkedésben nagy szerepe van egyebek mellett a 2010 óta folyamatosan növekvő foglalkoztatottságnak, a mérsékelt inflációnak és a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentésének. A helyettes államtitkár szerint a mérsékelt infláció révén a reálbérek is emelkednek, ami szintén a kereslet élénkülését segíti.

Ha az eddig tapasztalható tendencia továbbra is megmarad és hónapról-hónapra bővül a foglalkoztatottak köre, folytatódik a béremelés a köz és a versenyszférában is, akkor van rá esély, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülése az év végéig és jövőre is kitart - mondta az NGM helyettes államtitkára