A Morgan Stanley befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén finanszírozási kilátásairól befektetők számára összeállított negyedéves prognózisában közölte: saját becslései szerint Magyarország az első negyedév végéig az idei egész évi bruttó finanszírozási igény 28 százalékát teljesítette, ami "nagyjából megfelel a célnak". Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) "kihasználta a javuló piaci kondíciókat", és erőteljes kibocsátásba kezdett, gyakran a meghirdetettnél több állampapírt értékesítve.

Magyarország azonban az idén még nem jelent meg a nemzetközi tőkepiacon, és visszatérése a külső adósságpiacra nem is valószínű addig, amíg a nemzetközi hitelezők - "különösen az EU" - arra a megállapításra nem jutnak, hogy az ország teljesítette az új IMF/EU-program "összes előfeltételét" - jósolták a közgazdászok.

Más elemzőházak továbbra is látnak esélyt arra, hogy a megállapodás az IMF/EU-programról ebben a negyedévben létrejön. A JP Morgan szakembereinek változatlanul az a véleményük, hogy Magyarország júniusig egyezségre jut a valutaalappal és az EU-val egy 10-15 milliárd eurós, két évre szóló készenléti programról. Megjegyezték, hogy jóllehet Magyarország folyómérleg-egyenlege többletet mutat, ez a többlet azonban "apró" a következő évek külső finanszírozási igényeihez mérve.

Magas a magyar bankszektor euróövezeti kitettsége

A magyar bankszektor euróövezeti kitettsége a legmagasabbak között van a térségben, és máris jelentős méreteket ölt a külső finanszírozás kivonása. A JP Morgan adatai szerint a magyar bankrendszerből az elmúlt két évben kivont külső finanszírozások kumulatív értéke eléri a 10 milliárd eurót, ami a magyar hazai össztermék (GDP) 10 százalékának felel meg.

A BNP Paribas elemzői Magyarországgal kapcsolatban szintén azt jósolták, hogy a kormány az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról, és ezután megkezdődhet az eddigi jegybanki kamatemelések visszafordítása is.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben azt valószínűsítették, hogy ha a magyar kormány által beterjesztett javaslatok megfelelnek az EU által kért intézkedések "szellemiségének", akkor a hivatalos tárgyalások április vége felé megkezdődhetnek, és így lehetővé válhat a megállapodás véglegesítése a második negyedév végére. Két évre szóló, 10-15 milliárd eurós készenléti programra számítanak.